Sluiten

Is vervelen goed voor je kind?

Blog

Publicatiedatum 5 november 2014

Voor veel ouders zal dit binnenkomen als goed nieuws, zeker nu het weer slechter wordt: er is niets mis met een kind dat zich af en toe stierlijk verveelt. Beter nog, saaie momenten zijn nuttig. Waarom is vervelen goed voor je?

Verveling heeft niet de meest positieve bijklank. Toch zijn deskundigen al jaren in de weer om het belang van verveling onder de aandacht te brengen. Zo zat ik zelf ooit als piepjong, volgens sommigen overbezet, basisscholiertje bij Barend en Witteman. Onderwerp: de achterbankgeneratie, oftewel kinderen die 7 dagen per week in de weer zijn en geen tijd overhouden om zich eens een middag te vervelen.

Zelf was ik me van weinig bewust. Die twee avonden per week voor de televisie waren naar mijn idee voldoende verveling en ook mijn ouders zagen geen probleem in mijn drukbezette schema.

Toch brengt verveling een hoop goede dingen teweeg, maar dit gaat alleen op als je kind het écht even niet meer weet, volgens Ouders van Nu. Mijn avondje tv kijken viel daar dus niet onder.. Je kind heeft, als het zich verveelt, rustig de tijd om na te denken over de dag, om tot rust te komen.

Hoe lang is vervelen goed voor je kind?

Er zit een limiet aan hoe lang vervelen voordelen heeft. Voor veel kinderen geldt dat als ze na circa 10 minuten nog geen bezigheid hebben bedacht, het geen kwaad kan om ze een eindje op weg te helpen. Maar het beste is natuurlijk als je kind zélf iets bedenkt.

Je kind zal uit zijn of haar eigen ideeën moeten putten om iets leuks te bedenken om te gaan doen. Daar wordt je kind creatief van.

Dit geldt pas voor kinderen vanaf een jaar of 4: jongere kinderen hebben niet bewust de behoefte om bezig te zijn.

Of kinderen tegenwoordig daadwerkelijk te druk zijn met sportclubjes, spelen, huiswerk en vriendjes blijft de vraag. Maar het kan geen kwaad om het belang van verveling in je achterhoofd te houden wanneer je kind vraagt of het naast tennis, zwemmen en dansles ook nog op turnen mag.

Lees meer

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.