Sluiten

Is jouw sportvereniging vitaal genoeg?

Artikel

Publicatiedatum 2 mei 2017

Een kwart van de sportverenigingen in Nederland is vitaal. Dit concludeert het Mulier Instituut in hun Jaarbericht Verenigingsmonitor 2016. Een vitale sportvereniging ‘heeft zijn eigen organisatie op orde, zorgt voor regulier sportaanbod en vervult daarnaast een bredere maatschappelijke functie’, zo definieert Mulier. De rest van de verenigingen kampt met uitdagingen op het gebied van de organisatie, of heeft nog minder oog voor hun bredere maatschappelijke functie. Hoe kun je als sportvereniging vitaler worden?

Mulier zoomde voor de monitor in op twee dimensies van vitaliteit: organisatiekracht en maatschappelijke oriëntatie.

Organisatiekracht van de sportvereniging

Organisatiekracht definieert Mulier als de mate waarin verenigingen nu en in de toekomst in staat zijn om hun sport aan te bieden aan de huidige en potentiële leden. Is dat een uitdaging voor jouw club? Bekijk dan onderstaande tips:

Maatschappelijke oriëntatie van de sportclub

Maatschappelijke oriëntatie is volgens Mulier de mate waarin verenigingen zich richten op maatschappelijke activiteiten of taken. Is dat een thema bij jouw vereniging? Laat je eens inspireren door onderstaande adviezen:

Opvallende resultaten uit het Jaarbericht Verenigingsmonitor 2016

  • Bij een vijfde van de verenigingen groeide het aantal leden. Dit was voornamelijk bij teamsporten, de grotere verenigingen (meer dan 100 leden) en de verenigingen met een eigen accommodatie het geval.
  • De meeste verenigingen (86%) beschikken over voldoende vrijwilligers. Vooral kleine verenigingen beschikken over voldoende vrijwilligers en zijn niet op zoek naar vrijwilligers.
  • Drie kwart van de sportverenigingen beschrijft de financiële positie als (zeer) gezond.
  • Drie kwart van de sportverenigingen kan met de huidige accommodatie/sportvoorziening nog jaren vooruit.
  • Twee derde van de verenigingsbestuurders besteedt veel tijd aan het bestuurswerk. Deze bestuurders krijgen ook veel energie van hun bestuurswerk.
  • 16 procent van de verenigingen kan grotendeels als Open club worden beschouwd.

Meer lezen

Meer resultaten en kengetallen op uiteenlopende thema’s in het kader van organisatiekracht, maatschappelijke oriëntatie maar ook verenigingsbestuur, Open club en sporten met een beperking, zijn te vinden in de rapportage Jaarbericht Verenigingsmonitor 2016. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine van Kalmthout.

Wil je meer lezen over de complexe rol van de verenigingsondersteuner, lees dan ook dit artikel.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.