Sluiten

Is fietsen met een fietshelm veiliger?

Artikel

Publicatiedatum 9 januari 2015

We mogen dan het land zijn ‘waar iedereen fietst’, fietshelmen zijn in Nederland slecht vertegenwoordigd. Natuurlijk is er de enkele dreumes met Dora helm voorop de fiets bij papa of mama in een drukke stad als Amsterdam, maar fiets en helm lijken bij ons niet hand in hand te gaan.

Is dat erg? Voor volwassenen biedt een fietshelm vaak weinig bescherming bij een ongeluk, omdat de helm niet bestand is tegen klappen van meer dan 25 kilometer per uur, zoals we eerder uitlegden. Maar kinderen vallen vaak met lagere snelheid en van minder hoog (ze zitten nu eenmaal op een kleinere fiets). Een helm kan daarom bij hen wel (ernstig) hoofdletsel voorkomen.

Coole Kop, Helm Op

In Zeeland loopt sinds 2010 de campagne ‘Coole Kop, Helm Op’. De campagne biedt via basisscholen een educatief programma aan en inmiddels zijn er bovendien 27.385 gratis fietshelmen uitgedeeld. De effectiviteit van de campagne wordt nog tot eind dit jaar gemeten, maar er zijn al wel tussentijdse resultaten bekend gemaakt.

De campagne Coole Kop, Helm Op werd in het eerste jaar het meest actief gevoerd. In 2010 droegen dan ook beduidend meer kinderen een fietshelm dan in latere jaren. Ook meldden zich dat jaar de minste kinderen met hoofdletsel.

Het aantal kinderen dat zich na een fietsongeval meldt met hoofdletsel, lijkt in Zeeland, ook in latere jaren van de campagne, lager dan in de rest van het land.

De kans op hoofdletsel

Het aantal fietsongevallen dat leidt tot hoofdletsel valt in heel Nederland gelukkig mee. Toch kan het geen kwaad om voorzichtig te zijn: ook zonder dat er sprake is van bijvoorbeeld een aanrijding, kunnen kinderen hoofdletsel oplopen wanneer zij vallen met de fiets, zo blijkt uit onderzoek.

De kans dat een kind bij een fietsongeval hoofdletsel oploopt, is anderhalf tot twee keer zo hoog voor een kind zonder helm, dan voor een kind dat wel een helm draagt.

Moeten we dan allemaal massaal aan de helm? De afgelopen 20 jaar is het aantal fietshelmen in Nederland al sterk toegenomen, maar natuurlijk is zo’n fietshelm aan je arm niet zo handig wanneer je even snel de stad in wilt. Toch blijft voorkomen natuurlijk beter dan genezen, zeker als het om je kinderen gaat. Wat vind jij?

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.