Sluiten

Interview met Saraï Pannekoek over nieuw boek Eet als een Atleet

Interview

Publicatiedatum 13 oktober 2017

“We waren aan het wachten tot dit product op de markt kwam. Toen het niet kwam, dachten we: laten we het dan zelf maar doen!” Saraï Pannekoek heeft het over het nieuwe boek ‘Eet als een Atleet’, waar wetenschappelijk onderbouwde kennis over sportvoeding samenkomt met toepasbare én lekkere recepten. “We wilden een boek maken dat qua inhoud klopt en daarnaast ook praktisch toepasbaar is voor (top)sporters.”

Eet als een atleet

Eet als een atleet is er voor de beginnende sporter, de topsporter en iedereen daar tussenin die antwoord wil op vragen als: “Wat moet ik eten na het sporten?” en “Welke voeding heb ik nodig voor een goede sportprestatie?” Onderbouwde kennis, recepten, infographics en verhalen van verschillende (fictieve) personages wisselen elkaar af in het boek om jou zo leuk en duidelijk mogelijk te laten zien welke voeding kan bijdragen aan jouw sportprestaties.

Saraï is trots op de tien personages die de rode draad vormen door het boek. Deze fictieve personages zorgen ervoor dat jij je als lezer kan herkennen in bepaalde voedingsvragen en dilemma’s en vervolgens aan de slag kan gaan met praktische adviezen. Zo is er onder andere een vegetarische zwemster, een beginnende hardloper, een danseres en een hockey keepster. Net als ieder ander persoon, worstelen de personages met vragen. Zo gaat de vegetarische zwemster een maand veganistisch eten, maar wat heeft dit voor invloed op haar sportprestaties, en wat kan ze dan nog wel allemaal eten?

Misverstanden en hypes

De grootste misverstanden rondom sportvoeding liggen volgens Saraï bij twee verschillende opvattingen: dat je binnen twintig minuten na het sporten iets moet eten en dat je altijd supplementen nodig hebt. Beiden zijn afhankelijk van je soort training: de intensiteit, de soort sport en de duur. “Voor het gebruik van supplementen geldt ook dat je basisvoeding eerst op orde moet zijn. Dat wil ik mensen echt meegeven. Begin bij de basis. Daarna pas kun je kijken of er supplementen zijn die jouw sportprestatie kunnen verbeteren.” aldus Saraï.

Aan voedingshypes en mensen die iets zeggen te weten over voeding is tegenwoordig geen gemis. Spreuken als superfoods, kokosolie, ‘suiker is gif’ en ‘brood is de dood’: ze zullen je niet ontgaan zijn. De media en marketing zijn volgens Saraï van grote invloed zijn op het ontstaan van zulke hypes. Met als resultaat dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Zoals culinair journalist Karin Luiten vorig jaar al heel terecht zei: “We zijn in Nederland totaal de weg kwijt over wat gezond eten is.”

Het zou voor de consument gemakkelijker zijn om er een gezond voedingspatroon op na te houden als er minder aandacht voor voedingshypes én minder marketing voor ongezonde voeding zou zijn, zegt Saraï. Maar hoe bereiken we dat? Saraï zou graag zien dat er vanuit voedingsprofessionals druk wordt uitgeoefend op de overheid om de regels voor marketing aan te scherpen. Wel zegt ze: “Aan de andere kant is het ook belangrijk dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen in het maken van gezonde keuzes, alleen wordt dat er met zoveel verleiding niet gemakkelijker op.”

Een makkelijk, praktisch, no-nonsense handboek

Boekcover Eet als een Atleet interview Saraï Pannekoek
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Met Eet als een Atleet willen Saraï en haar collega’s Titia van der Stelt en Vera Wisse een makkelijk handboek aanbieden waarin je snel het antwoord op jouw sportvoedingsvragen kan zoeken. Met daarbij ook direct een doorvertaling naar de praktijk door middel van een recept. “Daarnaast willen we ook laten zien dat je met simpele, no-nonsense producten goed voor je lichaam kan zorgen en optimaal kan presteren.”

In het boek worden voedingsadviezen gegeven die bijdragen aan het verbeteren van de sportprestaties. Dit kan soms ook betekenen dat bijvoorbeeld het toevoegen van suikers wordt geadviseerd. “Wanneer je puur kijkt met een ‘gezonde voeding blik’, dan zou je toegevoegde suikers zoveel mogelijk uit het voedingspatroon houden. Maar voor een betere sportprestaties zijn die extra koolhydraten soms noodzakelijk”, aldus Saraï. “Eet als een Atleet is er echt om de sporter te helpen.”

Wat wil je jullie lezers graag meegeven?

Saraï Pannekoek, Vera Wisse, Titia van der Stelt
Saraï Pannekoek, Vera Wisse, Titia van der Stelt

“Ik zou hen echt mee willen geven om eerst goed te kijken naar je eigen basisvoeding. Luister ook goed naar je eigen lichaam: die geeft genoeg signalen over wat het nodig heeft. En heel belangrijk: gebruik je boerenverstand. Simpele producten volstaan vaak. Probeer het eerst zonder supplementen, door te variëren in wat je eet en de hoeveelheden te vergroten, en te letten op je timing: wanneer eet of drink je wat rondom het sporten? Dan kun je daarna altijd nog kijken of je nog meer nodig hebt.”

Een laatste tip van Saraï, die ze ook wel eens mee geeft aan de topsporters die ze begeleid in haar dagelijkse werk: “Doe boodschappen bij de Lidl. Daar heb je minder fancy producten en ook minder verleiding door marketing om ongezonde producten te pakken.”

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.