Sluiten

Inspiratie: jongeren sporten en dansen op Urban Emoves festival

Blog

Publicatiedatum 7 december 2016

Op het Emoves Urban Culture Festival in Eindhoven komen de beste breakdancers, hiphoppers, urban sporters en graffiti-artiesten samen. Het festival geeft jong talent en toptalent een podium om de nieuwe generatie te inspireren aan de slag te gaan met een van de urban disciplines: dans, kunst, muziek en sport. Een reportage over dit veelzijdige festival.

Als bezoeker stapte ik op 3 juni 2016 in Eindhoven de trein uit tijdens het Emoves Urban Culture Festival en werd mijn aandacht direct getrokken door het spektakel op het 18 Septemberplein. Vliegende jongeren op BMX fietsen die de spine ramp (verticale helling) trotseren, skaters die salto’s maken op vijf meter hoogte, jongens met enorme spierballen die zich Calesthenics noemen en minutenlang in handstand op de rekstok staan, freerunners die landen van drie meter hoogte en nog even een koprol maken. En dan als klap op de vuurpijl werd ik in de avond verrast met een zinderende finale van de wereldtop Classic Bboy breakdancers die battlen (strijden) tegen elkaar op het poppodium de Effenaar. Zij maken er een complete show van. Je denkt alles te hebben gehad en dan sta je opeens in de Berenkuil, Step in the Arena, en word je nogmaals verrast door 150 straatartiesten uit de hele wereld die met graffiti de mooiste kunstwerken maken.

De sfeer van het Urban Culture Festival

De grootste sterren van allerlei landen van de wereld komen naar het Emoves Urban Culture Festival. Drie dagen lang, altijd in het begin van de maand juni, worden allerlei activiteiten, shows en wedstrijden georganiseerd voor verschillende doelgroepen, van kinderen tot volwassenen, jongens en meiden, van amateurs tot professionals. Artiesten uit de wereldtop worden uitgenodigd om hun kunsten te vertonen. Het festival wordt midden in de stad georganiseerd, zodat alle inwoners van Eindhoven en daarbuiten kunnen meegenieten van de Urban Culture sfeer.

Emoves wil jong talent en toptalent een podium geven en de nieuwe generatie inspireren om met een van de urban disciplines: dans, kunst, muziek en sport, zelf aan de slag te gaan. Naast het festival in juni is Emoves ook het hele jaar actief in Eindhoven en regio om de jeugd te enthousiasmeren met demo’s, workshops, cursussen en andere projecten in samenwerking met de Eindhovense urban scene. De Eindhovense dansbattle is hier een mooi voorbeeld van. Samen met de jongerencentra van Dynamo Jeugdwerk en de Eindhovense Hip Hop scene werden crews, ervaren en niet ervaren kinderen, getraind om het in echte battle (wedstrijd, finale) tegen elkaar op te nemen.

Het drie dagen durende programma bestaat uit een combinatie van actuele muziek, kunst, sport en dans, gekozen door de verschillende organiserende Emoves-partners die meedoen. Er wordt samengewerkt met partners als Boogiedown, Area51, 040BMXPark, dansscholen gespecialiseerd in urban dansen zoals Breakdance en aanverwante Hiphopstijlen (Rugged Studio en HipHoplab040), World BBoy Classic, het wereldkampioenschap Breakdance voor Duo’s, en Dynamo, die onder andere het internationaal graffititfestival Step in the Arena organiseert.

Emoves is een urban platform, een etalage voor de urban culture waar Eindhoven bekend om staat. Een greep activiteiten uit het programma: internationale breakdance en hiphop battles, muziekoptredens, graffiti / street art, BMX fietsen, beat battles (muziekproducers laten zien wie de beste beats heeft), tricking (een combinatie van martial art en acrobatische trucs), freerunnen en inline skaten.

Jongeren ontwerpen zelf

Een van de successen van Emoves is dat het een festival is wat door en voor jongeren en jongvolwassenen wordt georganiseerd. ‘Geef jongeren en jongvolwassenen een plek op het festival en de ruimte om een ramp te bouwen,’ aldus Angelo Martinus, een van de initiatiefnemers van Emoves. Het festival spreekt jongeren enorm aan en zij helpen actief mee. In 2015 waren er 25.000 bezoekers en 15 programmaonderdelen.

Inmiddels is het evenement voor de vijfde keer georganiseerd. Vijf urban sport- en cultuurverenigingen in Eindhoven bundelen hun krachten om een divers en gevarieerd aanbod, dat elk jaar weer kan veranderen en op trends gericht is, neer te zetten. Dit zijn: Skatepark Area51, 040 BMX Park, Gebouw 52, The Ruggeds, een breakdance groep, en het HipHopLab040 van jongerencentrum Dynamo. De kartrekkers zijn Dave van den Berg van de Dynamo en Angelo Martinus van Madskills. Zij geven jongeren en de organisaties de ruimte om hun ideeën te realiseren, en ondersteunen hen bij het maken van plannen.

Dit gaat als volgt. De jongeren komen met een plan bij Dave of Angelo. Ze bespreken met elkaar of het plan realistisch is en of het uitgevoerd kan worden. Aandacht is er voor de duurzaamheid, zodat het plan niet eenmalig voor het festival wordt uitgevoerd. Als het plan goed is, wordt gezamenlijk naar financiële middelen gezocht om het te uit te voeren. Zo hebben jonge mensen van 040 BMX Park zelf een BMX-ramp gebouwd. Ze maakten tekeningen en ontwierpen de ramp. Belangrijke vraag was of het hergebruikt kon worden en ergens anders weer kon worden neergezet.

De ramp is voor het festival gemaakt en werd daarna opgeslagen bij de BMX locatie. Vandaag de dag wordt het nog steeds gebruikt voor activiteiten en kan de ramp in elkaar worden gezet en gebruikt op verschillende plekken. “In 2016 wilden we het festival niet nog groter maken, maar de kwaliteit van de activiteiten en het programma verbeteren”, aldus Angelo. De droom is om naar één festivalterrein te gaan rondom de Berenkuil, waar je alles kunt meemaken en op een interactieve manier kunt verblijven. Dan kies je als ouder niet voor een dagje Efteling met je kids, maar ga je naar Emoves.

Emoves biedt jongeren kansen

Emoves wordt steeds populairder. De actuele muziek, kunst, sport en dans spreekt jongeren enorm aan. Dynamo, een van de hofleveranciers van events voor Emoves, hanteert de werkwijze: inspireren, leren en werken, en biedt op deze manier jonge individuen en organisaties en jongeren kansen zichzelf te ontplooien. Deze manier van denken vindt ook zijn weg in de organisatie van Emoves. “Het festival herbergt veel vrijwilligers, stagiaires en stimuleert zelfstandig ondernemerschap door jongeren de kans te geven hun eigen plannen te realiseren tijdens het festival”, volgens Dave van den Berg van Dynamo. Rolmodellen vanuit de verschillende urban disciplines die zich actief inzetten voor hun scene, zijn de grootste inspiratiebronnen voor iedereen die helpt tijdens het festival. Dit typeert de urban scene ook: Do it yourself, do it together!

Kortom, in Eindhoven hebben alle jongeren de kans om mee te doen aan de urban sport, muziek, dans en kunst bij de verschillende urban locaties in de stad en het festival Emoves. De gemeente ondersteunt het festival en de organisaties die de activiteiten het hele jaar door organiseren.

De plannen zijn om in de komende vier jaar uit te groeien naar een festivalterrein rond de Berenkuil en dan een van de grootste en meest unieke urban festivals te worden van de wereld. Ook wil de organisatie de randprogrammering van het festival uitbreiden met een focus op urban technologie, design en knowledge. Zij noemen het ook wel een Living Urban Lab waar experiment en interactie hoog in het vaandel staan.

Voor meer informatie, check de website van Emoves en zoals ze zelf zeggen, stay tuned facebook.com/emoves040 om op de hoogte te blijven van allerlei activiteiten die door het jaar heen georganiseerd worden,

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.