Sluiten

Inspanning in de hitte met dehydratie leidt tot slechtere sprongtechniek en evenwicht

Artikel

Geplaatst op 2 augustus 2013

Geplaatst op 2 augustus 2013

Dehydratie in combinatie met fysieke activiteit in de hitte, zorgt voor een slechter evenwicht en slechtere sprongtechniek bij getrainde mannen. Dehydratie of trainen in de warmte afzonderlijk leiden niet tot zichtbare prestatievermindering. Dit vonden Amerikaanse onderzoekers in hun studie naar de afzonderlijke effecten van dehydratie, oververhitting en vermoeidheid.

Dehydratie, oververhitting en vermoeidheid kunnen een negatief effect hebben op de coördinatie tijdens het sporten. Hierdoor verslechteren bijvoorbeeld de techniek waarmee een atleet een beweging uitvoert en zijn evenwicht. Dit kan een minder goede prestatie of zelfs blessures tot gevolg hebben. Of één van deze factoren alleen al genoeg is voor een verstoring van de prestatie is tot nu toe niet duidelijk. Distefano en collega’s vergeleken daarom de effecten van dehydratie, oververhitting en vermoeidheid zowel afzonderlijk als gecombineerd.

Twaalf gezonde en getrainde mannen (gemiddelde leeftijd 20 jaar, VO2max van gemiddeld 57 ml/kg/min) moesten negentig minuten lopen op een loopband met een rugzak van ongeveer twintig kilogram. Dit deden zij in vier verschillende testsituaties: 1) goed gehydrateerd in een gematigde omgevingstemperatuur, 2) goed gehydrateerd in een warme omgeving, 3) met dehydratie in een gematigde temperatuur en 4) met dehydratie in een warme omgeving. Het effect van de vier testsituaties is voor en na fysieke inspanning gemeten. Vervolgens is de uitvoering van sprongtests en evenwichtstests vergeleken. Tijdens het springen is gekeken naar evenwichtsverstoringen bij de landing. Ook zijn de hoeken van de gewrichten in de benen en heupen bepaald. Bij de evenwichtstests moesten de deelnemers met hun ogen dicht op één of twee benen blijven staan.

Uit de resultaten blijkt dat alleen bij dehydratie in een warme omgeving-conditie de resultaten op de sprongtests significant slechter waren dan in de drie andere condities. Ook presteerden de deelnemers die gedehydreerd waren in een warme omgeving op het totaal van de evenwichtstest het slechtst.

De onderzoekers concluderen uit al hun gegevens dat dehydratie alleen niet leidt tot een slechtere sprong- en balanstechniek. Ook wat een hoge lichaamstemperatuur alleen betreft was er geen significant effect op de verslechtering van de prestatie. Distefano en collega’s raden daarom aan om dehydratie bij sporten in de warmte zo veel mogelijk te voorkomen. Dit is volgens hen beter voor de prestatie.

Distefano LJ, Casa DJ, Vansumeren MM, Karslo RM, Huggins RA, Demartini JK, Stearns RL, Armstrong LE, Maresh CM (2013) Hypohydration and hyperthermia impair neuromuscular control after exercise. Med. Sci. Sports Exerc., 45:1166-73
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.