Sluiten

Innovatieve spelregels in voetbal, is het mogelijk?

Artikel

Publicatiedatum 2 november 2017

Innovatie is een vreemd woord in de conservatieve voetbalwereld. Het uitspreken alleen al roept bij veel mensen weerstand op. Verandering? Waarom? Het is toch altijd prima op deze manier gegaan? Maar tijden veranderen en technologie ook. Er liggen veel kansen om voetbal eerlijker, sneller en aantrekkelijker te maken. De Avant Garde Cup is een initiatief waarbij top-amateurclubs nieuwe spelregels uitproberen. Hoe werkt dit?

Vernieuwing uit noodzaak

Innovatie vindt vaak plaats in tijden van schaarste of recessie. Veel sporten, onder andere hockey en tennis, hebben de afgelopen twintig jaar te maken gehad met een schaarste aan leden of een daling van het aantal leden. Hierdoor werden ze gedwongen om naar de opzet van hun sport te kijken en om veranderingen aan te brengen zodat het spelletje aantrekkelijker zou blijven.

Dalend aantal voetballers

Voor voetbal was dit anders. Vanaf 1998 bleef het aantal voetballers in Nederland stijgen en hoefde amateurclubs zich niet in te spannen om nieuwe leden te werven. Echter, de afgelopen vijf jaar bleef het totaal aantal voetballers bij de KNVB nagenoeg gelijk. Ondanks de stijging van het aantal vrouwelijke voetballers. Maar met de vers gepresenteerde jaarverslag van de KNVB blijkt dat het afgelopen jaar, ondanks de nog steeds groeiende vrouwentak, het totaal aantal leden met 1.1% is gedaald.

Revolutionaire ideeën in het voetbal

Dit zijn cijfers die het voetbal al in geen tijden heeft gehad. Het lijkt erop dat we aan de vooravond staan van vernieuwingen in het voetbal. Niet voor niets werd Marco van Basten op 23 september 2016 gepresenteerd als nieuwe Chief Officer for Technical Development, om zich bezig te houden met vernieuwingen in het voetbal. In de periode daarna heeft hij een tiental revolutionaire ideeën geopperd, geïnspireerd op andere sporten zoals (ijs)hockey en basketbal. Deze ideeën riepen gemengde gevoelens op bij alles en iedereen die voetbal een warm hart toedraagt.

Kleine doorbraken

Ondanks de soms forse weerstand tegen vernieuwing in het voetbal, zijn er mondjesmaat ook doorbraken. Zo kan de scheidsrechter tijdens de KNVB beker gebruik maken van videobeelden. Al zo’n tien jaar de normaalste zaak bij rugby, tennis en hockey, maar een unieke innovatie in de voetbalwereld. Door deze recente ontwikkelingen wordt het weer erg interessant om te onderzoeken wat spelregelverandering voor voetbal kan betekenen. Wordt voetbal daadwerkelijk sneller en attractiever om naar te kijken?

Innovatie in andere sporten

Een bekende sport die jaarlijks meerdere spelregels verandert, is hockey. Dat Marco van Basten zich hierdoor laat inspireren is niet gek. Zijn ideeën om buitenspel af te schaffen, doorlopend wisselen en de self-pass zullen ongetwijfeld van de hockey zijn afgekeken. Maar wat voor effect heeft het gehad op hockey?

  • Het afschaffen van buitenspel heeft bij hockey in de eerste jaren geleid tot meer schoten op doel en meer doelpunten, blijkt uit Afrikaans onderzoek.
  • De invoer van doorlopend wisselen heeft bij hockey geleid tot sneller spel. Spelers lopen zichzelf helemaal leeg en laten zich dan weer wisselen voor een verse kracht. Het doorlopend wisselen zorgt er ook voor dat de wissels sneller verlopen.
  • De invoer van de self-pass heeft bij hockey geleid tot snellere voortzetting van het spel en meer dribbels de cirkel in. Dit had als invloed dat de verdedigende partij sneller de organisatie op orde had. Het resultaat is een verhoogde intensiteit van de wedstrijd, waardoor het belangrijk is een goede conditie te hebben.

De nieuwe spelregels tijdens de Avant Garde Cup

Tijdens de eerste Avant Garde Cup werden vijf nieuwe spelregels getest. Achteraf bleek dit wat veel, waardoor in de nieuwe editie is gekozen voor drie nieuwe regels. De twee meest belovende regels uit de eerdere wedstrijd – de self-pass en de intrap – worden wederom getest. Daarnaast testen de spelers een vernieuwde penaltyregel.

De nieuwe spelregels worden weer achteraf besproken en ook geanalyseerd aan de hand van beelden. Bij deze editie wordt ook de mening van het publiek onderzocht middels een enquête. De resultaten moeten direct na de wedstrijd beschikbaar zijn, waardoor het ook direct bespreekbaar is.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.