Sluiten

Innovatieve ideeën in de sport beloond

Artikel

Publicatiedatum 11 december 2017

Zes innovaties hebben de Nationale Sportinnovator Prijs 2017 ontvangen. Dat zijn: Anders sturen met de baanfiets (TU Delft Fietslab); Metagrip, krachtmeter voor klimsport (VU Amsterdam); Row4, efficiënter roeiers coachen met real time data (RowCoaching); Sail Ghost, app voor optimale vaarroute (Watersportverbond/ FlowMotion); Arion, slimme inlegzool voor analyse hardlooptechniek (Arion) en het aangepaste rolstoelwiel waarmee tennissers sneller kunnen bewegen (KNLTB).

Zij ontvangen van Sportinnovator een geldbedrag van maximaal 50.000 euro elk om hun innovatie door te ontwikkelen tot een concreet product dat de Nederlandse Olympische en Paralympische sporters een streepje voor geeft in Tokyo 2020.

Een delegatie van het Topteam Sport en experts uit het veld heeft bovenstaande zes innovaties geselecteerd uit de 36 inzendingen voor het thema Towards Tokyo 2020. Sportinnovator ging daarmee op zoek, waarmee op naar revolutionaire ideeën die potentieel van grote invloed zijn op de sportprestaties van TeamNL. De winnende innovaties blinken volgens de jury uit in hun grote impact voor de (top)sport en komen tegemoet aan een actuele behoefte of vraag van de sporters of coaches/trainers zelf. Ook belangrijk bij de toekenning: op termijn kunnen deze innovaties ten goede komen aan de gezondheidszorg of de maatschappij. De grote betrokkenheid van diverse sportbonden bij de winnende innovaties versterkt de potentiële impact van de innovaties. Niet alleen voor de topsporters van Tokyo 2020, maar ook voor de doorvertaling naar de meer recreatieve sporter.

En de zes winnaars zijn:

1. Anders sturen met de baanfiets

Kun je de kracht zetten op het stuur en het sturen zelf van elkaar loskoppelen? Is dat stuur feitelijk wel nodig? Met die vragen wordt in het Fietslab van TU Delft samen met de KNWU en fietsfabrikant Koga Miyata gewerkt aan een revolutionaire nieuwe baanfiets. Dat prototype kan nu worden gebouwd dankzij de Sportinnovator prijs.

2. Krachtmeter voor de klimsport

Binnen het klimmen zijn er bijna geen meetinstrumenten om je training te kunnen analyseren. De handtechniek kan nu bij VU Amsterdam met de Metagrip worden gemeten op de verschillende type grips die je op een klimmuur kan tegenkomen. Daarmee krijgt de klimsporter een beeld van de zwakke en sterke punten.

3. Efficiënter roeien met real time data

Als roeicoach moet je niet alles tegelijk: meefietsen, kijken naar de roeiers, hun snelheid meten en instructie geven: Row4 is een tracker die een coach in staat stelt van vier roeiboten tegelijk de data op een tablet te zien en aan de hand daarvan meteen gericht te coachen.

Het prototype kan nu worden doorontwikkeld dankzij de Sportinnovator prijs. Daarnaast gaan ze met de Roeibond en VU afdeling Bewegingswetenschappen data-analyse in een online platform mogelijk maken. En zo is het veel gemakkelijker om roeiprestaties in het hele land met elkaar te vergelijken.

4. 'Sail Ghost' voor optimale zeilroute

De uitdagingen van de zeilsport: wind, stroom en de omgeving die dat beïnvloedt. Met de ‘Sail Ghost’ komen al die elementen gebundeld samen in één model om zo snel mogelijk te kunnen zeilen.

Met de Sportinnovatorprijs kunnen het Watersportverbond en FlowMotion het onderzoek naar windmodellen verdiepen: “We hopen hiermee de code van het zeilen te kunnen kraken, hopelijk nog net op tijd voor Tokio.” Maar denk ook aan andere toepassingen, bijvoorbeeld voor de Reddingsbrigade die eenvoudiger kan berekenen waar een stuurloze boot naar toe dobbert.

5. Aangepaste rolstoelwielen voor sneller tennissen

De tennisstoel is een verlengstuk van het lichaam van de paralympisch tennisser. Op dit moment zijn beide wielen van de rolstoel gelijk, maar het inzicht is ontstaan dat het ene wiel anders moet zijn dan het andere, namelijk een die past bij de hand die het racket vasthoudt en de ander die past bij de niet-rackethand.

Voor de ontwikkeling van die nieuwe hoepel (door KNLTB en WiFa) komt de Sportinnovatorprijs als geroepen, en wellicht nog net op tijd voor verbeterde medaillekansen in Tokio. Volgens de ontwikkelaars zal het nieuwe wiel ook geschikt zijn voor rolstoelrugby en rolstoelbasketbal, maar uiteindelijk voor alle rolstoelgebruikers die er sneller door kunnen voortbewegen.

6. Slimme inlegzool voor analyse hardlooptechniek

schermafbeelding van een telefoon met een analyse van loopgedrag
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Een dunne, drukgevoelige inlegzool onder de zool van je eigen hardloopschoen: daarmee verandert de schoen in een ‘hardlooplaboratorium’, waarmee het loopgedrag precies kan worden geanalyseerd. En met die analyse wordt volgens ontwikkelaar Arion de prestatie beter en de blessurekans kleiner.

Op de app op de smartphone is de hele afstand die de atleet aflegt precies terug te zien: hoe rolt de voet zich af, hoeveel druk wordt er uitgeoefend. Met de Sportinnovator prijs komt deze slimme inlegzool beschikbaar voor de Nederlandse topatleten, natuurlijk in de hoop dat het de medaillekansen verhoogt. Mogelijk wordt de inlegzool later ook ingezet voor andere sporten en in de zorg voor fysiotherapie en pedicure.

Runner-up de Chill Pill

Naast de zes winnaars is er een zogeheten runner-up benoemd tijdens het Sportinnovator Event XL. De Chill Pill, een koelingspil ter verbetering van sportprestaties tijdens hitte, ontvangt een financiële impuls van het Topteam Sport om hun potentiële doorbraaktechnologie verder te onderzoeken en te ontwikkelen. “De Olympische Spelen in Tokio zouden wel eens de heetste Spelen ooit kunnen worden, dus het is verstandig om daar op in te spelen. We weten alleen niet of dit nog haalbaar is voor de Spelen van Tokio, maar zeker voor de toekomst interessant.”

Over de Nationale Sportinnovator Prijs

Het doel van Sportinnovator is het rendement van kennis en innovatie in de sport te vergroten, in opdracht van het ministerie van VWS. Daarbij worden naast de wetenschap en de sport ook nadrukkelijk het bedrijfsleven en overheden betrokken. Door stimulering van deze samenwerking komen nieuwe sportinnovaties tot stand. Zo wordt een bijdrage geleverd aan meer en betere prestaties in de topsport, een hogere sportdeelname en een actieve leefstijl. Om nieuwe innovaties in de (top)sport te stimuleren organiseert ZonMw, in opdracht van het Topteam Sport, sinds vorig jaar de Nationale Sportinnovator Prijs.

Voor meer informatie: www.sportinnovator.nl

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.