Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Innovatiebudget voor kwetsbare doelgroepen

Ontwikkelt jouw bedrijf producten of diensten die kwetsbare groepen helpen sporten? Minister Schippers maakt € 860.000 vrij voor innovatie op dit vlak. Doe mee aan deze Small Business Innovation Research (SBIR) competitie.

Kwetsbare doelgroepen ervaren nog steeds teveel drempels bij het gaan sporten en bewegen. Het ministerie zoekt ondernemers die met producten en diensten helpen om deze drempels weg te nemen. Zowel innovatieve oplossingen, als verbeteringen van bestaande toepassingen komen in aanmerking.

Om welke groepen gaat het?

Deze competitie richt zich op kwetsbare groepen die het lastig vinden om te starten met bewegen, maar ook om dit vol te houden. Voor hen is nu nog onvoldoende gericht en structureel sport- en beweegaanbod beschikbaar. Terwijl passend beweegaanbod en de juiste begeleiding daarbij voor deze groep juist onontbeerlijk zijn. 

Dit SBIR richt zich op personen die onderdeel uitmaken van de volgende doelgroepen:

 • Ouderen (67+)
 • Mensen met een beperking
 • Chronisch zieken
 • Mensen met een lage sociaal economische status
 • Mensen met overgewicht en obesitas

Hoe verloopt de competitie

Deze SBIR competitie bestaat uit een aantal fasen:

 • Ondernemers dienen een offerte in met hun idee.
 • FASE 1: De beste ideeën krijgen een opdracht voor een Haalbaarheidsonderzoek. Hiervoor maakt het ministerie in totaal € 140.000 vrij, maximaal € 20.000 per idee. Een onafhankelijke jury adviseert welke haalbaarheidsonderzoeken het beste aan de criteria voldoen. De jury let daarbij onder andere op impact, (technische) haalbaarheid en economisch perspectief.
 • FASE 2: Projecten die het Haalbaarheidsonderzoek met goed resultaat afronden, kunnen namens de minister uitgenodigd worden om een voorstel te doen voor daadwerkelijke ontwikkeling van hun idee. Hiervoor is per project maximaal € 180.000 beschikbaar.

Levensvatbaar op de lange termijn

Doel is om het product of de dienst uiteindelijk daadwerkelijk in de markt te zetten. Daarbij staat de vraag centraal of jouw toepassing of oplossing op de lange termijn ook zonder overheidsfinanciering levensvatbaar is. Dat betekent dat er onder de doelgroep aantoonbaar draagvlak moet zijn om jouw product duurzaam te gaan gebruiken.

Informatiebijeenkomst en deadline

Op maandag 31 oktober 2016 organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een informatiebijeenkomst in Den Haag (van 14:00 tot 16:30). U kunt zich hiervoor aanmelden via sbir@rvo.nl met vermelding van uw gegevens.

Ondernemers kunnen een offerte indienen tot uiterlijk 1 december 2016, 17.00. Alle documenten voor de verschillende fasen van de aanbestedingen vindt u op mijn.rvo.nl.

Meer informatie over de competitie

Alle informatie over deze opdracht en relevante SBIR documenten vindt u hier:

Vragen over deze SBIR opdracht kunt u bij voorkeur per e-mail sturen aan sbir@rvo.nl. Het SBIR secretariaat is telefonisch bereikbaar op 088–0424242.

Meer informatie over de doelgroep

Achtergrondinformatie over de doelgroep vindt u hier:

 1. Sport en bewegen in de buurt / sportimpuls
 2. Grenzeloos Actief
 3. Alles over Sport
 4. Effectief Actief

Voor specifieke informatie en vragen over het sporten en bewegen van kwetsbare doelgroepen kunt u contact opnemen met Kenniscentrum Sport via sbir@kcsport.nl of via 0318 – 490 900.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.