Sluiten

Innovatie in de Nederlandse marathonsport

Artikel

Publicatiedatum 9 november 2018

Tijdens de 43e editie van de marathon van Amsterdam (oktober 2018) zette de Keniaan Cherono een parcoursrecord neer van 2.04.06. Een belangrijke ontwikkeling binnen de marathons in Nederland: er werd namelijk nog nooit sneller gelopen tijdens een marathon op Nederlandse bodem.

Tijdens de editie van de marathon van Amsterdam in 2017 verbeterde deze Keniaan het parcoursrecord al met 2.05.9. Een jaar later snoepte hij daar dus nog een flinke minuut vanaf. Er werd ingezet op het lopen van een nieuw parcoursrecord, maar dat er zo snel gelopen zou worden had organisatie Le Champion niet voorspeld. De weersomstandigheden – 12 graden en nauwelijks wind – droegen zeker bij. Maar het record bevestigt ook een grotere trend.

Marathons gaan steeds sneller

Marathons worden wereldwijd namelijk steeds sneller gelopen. In september 2018 werd er al een nieuw wereldrecord gelopen met een tijd van 2.01.39 tijdens de marathon van Berlijn door de Keniaan Kipchoge. De Keniaan probeerde vorig jaar op het circuit van Monza al als eerste mens onder de twee uur te lopen. Kipchoge kwam toen met behulp van pacers heel dichtbij. Hij liep de 42 kilometer en een beetje in een tijd van 2.00.25. Wetenschappers verwachten dat een marathon zelfs in een officiële wedstrijd onder de 2 uur gelopen zou kunnen worden. Harde eis hierbij zijn wel lichtere schoenen en meer samenwerking tussen pacers en lopers.

Impact van pacers

Pacers zijn zeer ervaren lopers die in staat zijn een zo vlak mogelijk schema te lopen. Tijdens de wedstrijd lopen zij voor de atleet, geven het tempo aan, geven advies en helpen lopers over de moeilijke momenten heen. Ze lopen als het ware als een windscherm voor de atleet en helpen zo om een beoogd record neer te zetten. Lopen uit de wind is een aspect dat veel verschil kan maken in de tijd. Kijk maar eens bij het lopen van je eigen hardlooprondje, zonder wind gaat dit je een stuk gemakkelijker af dan met wind tegen.

een groepje hardlopers tijden de marathon van Amsterdam
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Impact van lichtgewicht hardloopschoenen

Tijdens de marathon van Amsterdam liep de winnende Keniaan bovendien op een speciaal ontwikkelde sportschoen. Deze Zoom Vaporfly heeft een zool met een lepelvormige, licht gebogen plaat van koolstofvezel. Daarnaast weegt de schoen maar 230 gram per stuk. Uit onderzoek blijkt dat deze schoen een energiebesparing oplevert van maar liefst 4 procent. De industrie blijft volop zoeken naar mogelijkheden om een schoen te ontwikkelen met een hogere energiebesparing, waarmee ooit de barrière van 2 uur doorbroken wordt.

Positief voor Nederland

Dit nieuwe parcoursrecord is een positieve ontwikkeling voor de marathonsport in Nederland. Waar er voortdurend geconcurreerd wordt met andere buitenlandse marathons en vooral de 6 Abbott World Marathon Majors maakt dit parcoursrecord het lopen van de Amsterdam Marathon een stuk aantrekkelijker. Zo zullen er eerder buitenlandse atleten naar de hoofdstad afreizen om hun tijd aan te scherpen en/of hun persoonlijk record te kunnen verpulveren. En wie weet wat de ontwikkelingen in de toekomst ons nog meer zullen brengen. Wellicht een officiële marathontijd onder de twee uur, misschien wel gelopen tijdens een marathon op Nederlandse bodem?

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.