Sluiten

IJshockey voor kinderen: helden op het ijs

Blog

Publicatiedatum 7 januari 2015

Tussen alle volwassenen en kinderen die daar lekker hun rondjes draaien, vragen we ons af hoe we elkaar moeten herkennen. Maar dat blijkt veel makkelijker dan gedacht. Het kan niet missen dat dat jongetje in trainingspak, met twee grote sticks in de hand en een enórm grote sporttas, onze 11-jarige Brend de Jong is. Brend is klaar om zo met zijn team van IJshockeyclub de Capitals uit Leeuwarden het ijs op te gaan voor een spannende ijshockeywedstrijd.

Terwijl de recreanten langzaam de baan verlaten en de Zamboni zijn rondjes begint te draaien om het ijs spiegelglad te vegen, zitten wij in het warme restaurant met Brend aan tafel om te vragen waar de liefde voor ijshockey vandaan komt. Nou, dat bleek een logische keuze: vader Jitze is een fanatieke speler en coach en grote broer Hessel beoefent ook dezelfde sport. En zoals we al snel zien, is het voor de kleine broertjes en zusjes van de spelers helemaal leuk. Die mogen tijdens de wedstrijd namelijk op de buitenring lekker krabbelen op hun schaatsjes.

“Toch duurde het tot zijn zevende voordat Brend echt ging ijshockeyen”, vertelt moeder Ingrid. “Hij vond het vreselijk om zo’n helm op te hebben!” Maar toen hij die helm een keer opgezet had, werd de liefde voor de sport zo groot dat hij hem nu bijna niet meer afzet. “Ik train nu drie keer in de week en speel in het seizoen een wedstrijd per week”, legt Brend uit. “Of soms meer wedstrijden, als ik met de U14 (onder 14) meespeel. Ik zit in het team U12, maar soms moet ik meespelen met de U14, omdat die net niet genoeg spelers hebben.”

Talent

Brend is dus wel een goede speler, als hij als 11-jarige met de grotere jongens mee mag spelen. Bescheiden vertelt moeder Ingrid dat Brend inderdaad niet alleen voor het oudere team U14, maar ook voor het regioteam geselecteerd is. Het regioteam bestaat uit talenten van de IJshockeyclubs uit Leeuwarden, Heerenveen en Groningen. Ook met dit regioteam traint hij regelmatig. Zelfs voor het Nationale Jeugdteam is Brend geselecteerd, maar die trainingen zijn altijd heel ver weg en daar is Brend iets minder enthousiast over.

Wel vertelt hij enthousiast over een wedstrijd met zijn eigen team binnenkort in Geleen. “Daar gaan we met een busje naartoe en dan blijven we met z’n allen in een hotel slapen. En we gaan ook nog naar een mooie wedstrijd kijken.”

Het ijshockeywedstrijdseizoen volgt het wintersportseizoen en is vrij kort. Van eind september tot eind maart worden eerst de bekerwedstrijden gespeeld en daarna strijden zestien clubs uit het hele land om het Nationaal Kampioenschap. Vandaar dat de wedstrijden werkelijk door het hele land zijn, tot aan Geleen aan toe dus.

Maar deze middag moet Brend thuis spelen tegen de nummer één uit de competitie. En daar is het team toch wat gespannen over.

De wedstrijd

Een uur voor de wedstrijd duiken de jongens én meisjes, want het is een gemengd team, de kleedkamers in. En daar komen ze pas even voor de wedstrijd weer uit. Want het complete ijshockeytenue aantrekken kost wel eventjes tijd.

Vanaf het eerste fluitsignaal is het een spannende wedstrijd. En net echt! Geen ‘kluitjesvoetbal’, maar we zien echt mooie acties en er wordt goed overgespeeld. We verbazen ons over de enorme snelheid van het spel. Er wordt voluit geschaatst en spelers worden daarom ook iedere paar minuten gewisseld. Het tempo zit er meteen goed in. En wat geweldig, voordat het publiek met hun winterjassen, mutsen en dikke laarzen zich goed en wel geïnstalleerd heeft op de banken, scoren de Capitals! 1 – 0. Dat geeft een goed gevoel en het team van Brend blijft echt goed partij geven. Ook wij zien vanaf de kant het talent van Brend. Wát een mooi gezicht om zo’n jongetje met de puck aan zijn stick gekleefd, zoevend om diverse tegenstanders heen naar voren te zien komen om dan ook nog te scoren. Een held!

Maar helden op het ijs zijn het allemaal. Het is een stoere sport. Het gaat razendsnel. En die enorme tenues die ze aanhebben, zijn niet overbodig. Niet alleen maken de spelers nog wel eens een smakker op het ijs, ook de tegenstander wordt niet altijd even zachtzinnig geraakt. En de boarding geeft al helemaal niet mee.

Helaas wordt van de nummer 1 op het nippertje verloren met 5-6, maar de Capitals hebben het hun tegenstander echt heel moeilijk gemaakt. Super gedaan. Misschien zien we je ooit ook nog wel eens bij de Pittsburgh Penguins spelen, Brend, net als je held Sidney Crosby!

Meer bijzondere sporten

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.