Sluiten

Humanitas Deventer over beweegstimulering van ouderen

Praktijkvoorbeelden

Publicatiedatum 23 maart 2016

Bewegen is voor ouderen belangrijk om fit te blijven en aandoeningen niet te laten verergeren. Maar juist als je ouder wordt, is bewegen niet altijd vanzelfsprekend. Vooral ouderen in woonzorginstellingen bewegen te weinig: uit onderzoek blijkt dat driekwart van de bewoners inactief is. Maar er zijn veel inspirerende initiatieven waarbij beweging wordt ingezet om de kwaliteit van leven van bewoners te verbeteren. In dit artikel leest u over de initiatieven binnen Woon- en Zorgcentrum Humanitas uit Deventer. Het doel is u te inspireren, kennis te delen en mogelijkheden te bieden om zelf aan de slag te gaan!

Student wordt goede buur van de oudere bewoners

Het warmste en gezelligste huis van Deventer zijn, dat is de ambitie van Woon- en Zorgcentrum Humanitas Deventer. In het centrum wonen 160 ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Sinds 2014 huisvest het huis ook zes studenten, die de opdracht hebben gekregen een ‘goede buur’ te zijn. Maandelijks brengen zij ongeveer dertig uur per maand door met bewoners. Ze dragen onder andere bij aan (beweeg)activiteiten, bijvoorbeeld door met een bewoner te gaan wandelen of fietsen.

Het betrekken van de cliënt

Bij binnenkomst in het tehuis wordt een U-formulier ingevuld om de behoeften van de bewoner in kaart te brengen, waaronder de behoefte aan sport en beweging. Dit formulier gaat naar de vrijwilligersmakelaar als daarbij extra ondersteuning nodig is. Elke bewoner heeft een persoonlijk begeleider die de belangen van de bewoner behartigt en dus nagaat of in de behoefte van de bewoner wordt voorzien. Bewegen kan zijn gericht op het in stand houden van de lichamelijke functies, maar ook aansluiten bij de sociale behoefte van de bewoner. In het zorgleefplan worden de gemaakte afspraken rondom bewegen vastgelegd. De cliëntenraad kan wensen aangeven. Zo is er een ‘shuffleboard’ aangeschaft op suggestie van de cliëntenraad.

Organisatie

De activiteitenbegeleiding is het centrale punt voor het afstemmen van het aanbod op de behoefte van de bewoner. Als een bewoner bijvoorbeeld graag fietst, zorgt de activiteitenbegeleider ervoor dat dit bekend wordt bij de vrijwilligersmakelaar, die bewoners koppelt aan vrijwilligers. De activiteitenbegeleider doet regelmatig bijscholing (in elk geval jaarlijks drie dagdelen) om beweegactiviteiten te kunnen begeleiden. Ook geeft de begeleider klinische lessen aan medewerkers, waaronder met ‘beweging’ als thema.

Bewegingsstimulering in de praktijk

Humanitas is op allerlei manieren bezig om beweging te stimuleren. Onder het motto ‘use it or lose it’ stimuleert het verzorgend personeel ouderen om de dingen die ze nog zelf kunnen, zelf te doen. Daarnaast zijn er allerlei voorzieningen en activiteiten:

Fysiotherapie
In het centrum is een inpandige praktijk voor fysiotherapie, waar bewoners terecht kunnen voor begeleide beweegactiviteiten bij revalidatie.

Fitnessruimte van go ahead eagles
(Foto: Jolanda de Zeeuw)

Fitnessruimte
Er is een fitnessruimte ingericht in de kleuren van Go Ahead Eagles die 24 uur per dag beschikbaar is. Bewoners kunnen er zelfstandig sporten, of in geval van revalidatie onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ook medewerkers kunnen er sporten. Voor wijkbewoners zijn er strippenkaarten om gebruik te maken van de fitnessruimte (à 1,50 euro per strip/keer).

Individuele activiteiten
Voor individuele beweegactiviteiten kunnen bewoners een beroep doen op vrijwilligers, mantelzorgers en studenten als maatje.
Er zijn Duofietsen waar bewoners onder begeleiding van een vrijwilliger of familielid een ritje kunnen maken.
Om familie/mantelzorgers te stimuleren met de bewoner een stukje te gaan wandelen, zijn er drie wandelroutes uitgezet van 1,5 kilometer, waarvan de beschrijving bij de receptie van Humanitas kan worden opgehaald.

Fietslabyrinth
Het centrum is aan het sparen voor Fietslabyrinth: een hometrainer voor de benen of armen die voor een beeldscherm staat met een virtuele weergave van een stad. Zo lijkt het net of bewoners door hun vertrouwde Deventer fietsen of een tocht maken door een stad als Parijs of Londen. Met name voor dementerenden werkt dat heel stimulerend. Aangetoond is dat een inspirerende omgeving er ook voor zorgt dat bewoners langer blijven fietsen.

Activiteitenbegeleiding
Eén keer per maand is er rolstoeldansen en rollatordansen onder leiding van een hiervoor geschoolde activiteitenbegeleider. Incidenteel wordt een uitstapje georganiseerd naar het verwarmde zwembad De Scheg.
Recent is er een zorgrobot aangeschaft (‘Zora’: zorg voor ouderen reactivatie of activatie). Deze kan dansjes doen die mensen gaan nadoen. Zora zal worden ingezet op de dementie-afdeling.

Aansluiting bij activiteiten in de wijk
Humanitas sluit aan bij activiteiten in de wijk. Een voorbeeld is de Wandeldokter: een initiatief van een dokter die een patiënt meer beweging adviseerde maar zelf ook wel wat beweging kon gebruiken. Binnen de kortste keren groeide dat uit tot een wekelijkse wandelactiviteit waar iedereen bij aan kan haken. De wandelaars, onder wie Humanitas-bewoners die nog goed mobiel zijn, verzamelen zich bij Humanitas en eindigen daar ook weer.
In de wijk is een scootmobielbaan, waar mensen die net een scootmobiel hebben rijvaardigheid op kunnen doen. Humanitas heeft deze mede gesponsord.

Gegevens Woon- en Zorgcentrum Humanitas:
Radboudlaan 1
7415 VA Deventer
telefoon 05270-628 633
contactpersoon: Gea Sijpkes, bestuurder

Lees ook:

Praktijkvoorbeeld: “Zorggroep Solis Deventer – dementie in beweging”.

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.