Sluiten

Hulpmiddel om handstand in de ringen aan te leren

Artikel

Geplaatst op 26 maart 2012

Geplaatst op 26 maart 2012

Het maken van een handstand in de ringen vraagt een andere uitvoering dan het maken van een handstand op de grond. Het grote verschil is dat de ringen vrij kunnen bewegen. Een handstand op de grond kan vooral worden gecontroleerd vanuit de polsen, maar in de ringen is dat niet voldoende.

Yeadon et al. refereren aan het boek van Readhead [1] waarin wordt aangegeven dat de handstand in de ringen vooral vanuit de schouders wordt gecontroleerd. Yeadon et al. hebben een trainingstoestel ontwikkeld dat trainers zou kunnen helpen bij het aanleren van de handstand in de ringen.

Bij het ontwikkelen is rekening gehouden met eisen van nationale trainers. Deze zijn: veiligheid, een vereenvoudiging van de handstand in de ringen, vereisen van dezelfde controle als in de ringen en toe te passen bij verschillende leerniveaus. Ook hebben de auteurs door literatuuronderzoek en door te modelleren uitgezocht waar het nieuwe trainingstoestel aan moest voldoen.

Er is een prototype van het nieuwe trainingstoestel gemaakt, zie de figuur hiernaast. Het is een veilig trainingstoestel dat makkelijk verplaatsbaar is. Dit trainingstoestel heeft zes vrijheidsgraden (bewegingen naar voren en achteren, links en rechts, en draaibewegingen). Deze vrijheidsgraden kunnen afzonderlijk geblokkeerd worden om de oefening makkelijker te maken en daardoor kunnen geïsoleerde bewegingen worden getraind. Hierdoor kan op verschillende niveaus worden getraind.

Het onderzoek dat Yeadon et al. hebben uitgevoerd om het product te testen vond Topsport Topics niet van voldoende kwaliteit. Of het product dus ook daadwerkelijk het aanleren van de handstand in de ringen vergemakkelijkt moet nog worden onderzocht.

S. (Susan) Vrijkotte

 

__________
[1] Readhead L (1997) Men’s gymnastics coaching manual – Rings (Hoofdstuk 18; 126-144). Springfield Books, Wiltshire.

Yeadon MR, Rosamond EL, Hiley MJ (2012) The biomechanical design of a gymnastics training aid for a handstand on the rings. Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers, Part P: J. Sports Engineering and Technology, 226: 24-31
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.