Sluiten

Huisarts Jeanine over inspanningsastma

Artikel

Publicatiedatum 4 november 2013

Het is herfst. De blaadjes vallen van de bomen en dat betekent dat het spreekuur weer gevuld wordt met kinderen die hoesten en proesten. Vaak beginnen deze klachten tijdens of na een gewone verkoudheid. Maar dat hoeft niet.

Vorig jaar rond deze tijd kwam Niek (7), opgewekt als altijd, mijn spreekkamer binnen gesjokt. ‘Hey, waarom ben jij zo traag? Normaal gesproken stuif je altijd naar binnen!’ vroeg ik. ‘Ik heb net gefietst’, antwoordde hij. Zijn moeder vulde aan: ‘Ja, dat is dus ook meteen het probleem, hij is de laatste tijd soms flink benauwd.’ Ik keek naar Niek en zag zijn borstkas snel op en neer gaan, zijn ademhaling zat hoog. ‘Heb je dat alleen na het fietsen?’, vroeg ik. ‘Nee, ik heb het ook met schoolzwemmen’, antwoordde hij hoestend. ‘En doe je daarnaast nog iets aan sport?’, vroeg ik. ‘Nou, ik wil eigenlijk heel graag op voetbal gaan maar ik ben bang dat ik dat niet kan.’ Verbaasd vroeg ik hem waarom hij niet zou kunnen voetballen. Fluisterend meldde Niek dat hij bang was dat hij de andere jongens niet zou kunnen bijhouden.

Mijn stethoscoop wond er geen doekjes om: over alle longvelden hoorde ik een langdurig piepende uitademing. Of Niek dit zelf ook even wilde horen hoefde ik geen twee keer te vragen, dus toen hij de dopjes in zijn oren had verscheen er een brede glimlach op zijn gezicht. ‘Wauw, dat is echt vet cool!’ Op mijn vraag of er iets van astma of allergieën in de familie voorkwam, vertelde moeder dat dit niet het geval was maar dat haar man soms wel last had van hooikoorts.

Gaandeweg het consult werd Nieks ademhaling weer rustiger en legde ik uit dat ik dacht aan inspanningsastma. Ik schreef een recept uit voor een (luchtwegverwijdend) pufje en benadrukte dat hij deze vlak voor het sporten moest gebruiken.

Benauwd door inspanning

Inspanningsastma is een vorm van astma waarbij je benauwd raakt door inspanning. De temperatuur en vochtigheid van de lucht kunnen hierbij van invloed zijn. Astma is een chronische ontsteking van de longen en het is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen in Nederland. Circa 40-90% van de kinderen met astma heeft last van inspanningsastma. Vaak wordt de impact van inspanningsastma op het dagelijks leven voor het kind onderschat doordat kinderen zich aan hun handicap hebben aangepast (computerspelletjes doen, vaste keeper zijn).

Onlangs zag ik Niek ter controle op mijn spreekuur. Hij stoof als vanouds de spreekkamer binnen en vertelde trots dat hij sinds kort op voetbal zit. ‘Het ging een hele poos goed maar nu het ’s avonds kouder wordt met trainen, puft hij even van tevoren en rent hij vervolgens vrolijk met alle jongens mee’, aldus moeder. Wat een fijn bericht!

Tips voor kids met inspanningsastma

  • Zorg voor een goede warming up en cooling down
  • Door je neus inademen is beter; de lucht wordt dan voorverwarmd
  • Volg je eigen tempo, doe rustiger aan als dat nodig is
  • Breng je coach/trainer/leraar op de hoogte
  • Kijk voor meer info op de site van het longfonds.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.