Sluiten

Hogere contributies in gemeenten met hoger gemiddeld maandinkomen

Feiten & cijfers

Publicatiedatum 22 maart 2019

De gemiddelde contributie bij sportverenigingen wordt bijgehouden met behulp van de Contributiemonitor van het Mulier Instituut en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Op basis van onderzoek brengen zij in kaart hoe hoog de contributies en toegangsprijzen zijn en hoe die zich ontwikkelen. De belangrijke conclusie uit de Contributiemonitor 2017/2018: in gemeenten met een hoger gemiddeld maandinkomen ligt de contributie ook hoger.

Voor het lidmaatschap van pupillen wordt in een gemeente met een gemiddeld laag inkomen 24 procent minder betaald dan in een gemeente met een gemiddeld hoog inkomen. Voor junioren is dit 19 procent en voor senioren 13 procent.

In de Contributiemonitor 2017/2018 zijn de contributies van 2.286 verenigingen in vijf verschillende sporten geanalyseerd (voetbal, korfbal, rugby, tennis en basketbal) en zijn de entreegelden van 268 zwembaden en 22 ijsbanen geregistreerd.

Bij de vijf onderzochte sporten betalen senioren (€260), junioren (€227) en pupillen (€177) bij basketbalverenigingen de meeste contributie per jaar. De contributie voor een tennisvereniging is gemiddeld het goedkoopst (senioren €141, junioren €79 en pupillen €65).

Meer lezen

Lees de Contributiemonitor 2017/2018 van het Mulier Instituut, of bekijk het volledige nieuwsbericht ‘Hogere contributies in gemeenten met hoger gemiddeld maandinkomen’.

Zie ook het artikel ‘Contributie belangrijkste inkomstenbron voor sportverenigingen’.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.