Sluiten

Hoge lat, lage lat, gemiddelde lat

Blog

Publicatiedatum 8 oktober 2014

Spiegeltje spiegeltje aan de wand: ik ben de beste, slimste, leukste, liefste, belangrijkste, aardigste, mooiste, snelste, grootste, gelukkigste… van het hele land. Wat is het toch ook heerlijk om hierover te fantaseren! En hoe vaak is het in het echt, toch ook zo anders.

Hoe gaat dat bij jullie thuis? Hoe hoog ligt bij jou de lat? En bij je partner? En bij de kids? En wie bepaalt dat? Er is helemaal niets mis met bepaalde verwachtingspatronen, teleurstellingen en een groot of minder groot doorzettingsvermogen hebben, maar waar ligt de grens? Want wanneer ligt de lat nog op een reële plek? Jouw lat en de lat van je kind(eren). En welk voorbeeld geef jij hierin, als ouder, zelf af aan je kroost?

Is te veel wel reëel?

Iemand leerde mij eens: overal waar te voor staat gaat tegen je werken. Vergis je ook niet in de invloed van je eigen (spiegel)gedrag. Vaak zie ik kinderen bij mij in de praktijk, die graag alles goed willen doen: aardig gevonden worden, uitblinken op gebied van sport, leren, in hobby’s of in alles. En hierbij ook de bijbehorende ouders, met dezelfde wensen en doelen. Dat is allemaal prima, maar word je er van bewust en blijf reëel!

Soms is het juist heel goed voor de ontwikkeling van je kind om de lat eens wat lager te leggen, zodat zij/hij ook tijd en energie over houdt voor andere zaken en ontwikkelingstaken. Of andersom, om juist ook eens wat meer te vragen: want soms, heel soms, blijkt er toch meer in te zitten dan je je voor mogelijk hield. En met een klein beetje ondersteuning, kan je kind dan mogelijk net dat ene kleine stapje verder komen. En hoe groot is dan het zelfvertrouwen! Maar wees wel reëel alsjeblieft! Geniet en pluk de dag!

Valkuilen

In mijn eerdere blog schreef ik al over talenten en hoe fijn het is om deze te hebben. Een van mijn talenten is toch wel doorzettingsvermogen. Niet altijd; eerlijk is eerlijk. Ik kan heel gedreven en gepassioneerd gaan voor mijn gestelde doel(en). Zoals het uitoefenen van mijn mooie vak in mijn eigen praktijk. Supermooi en fijn als je dat ook haalt uiteraard. Zie hier de succeservaring die iedereen fijn vindt, en ook nodig heeft om te kunnen groeien en om zelfvertrouwen op te kunnen doen.

Maar ook uitermate frustrerend soms, als op dat ene gebied het doorzettingsvermogen ver te zoeken is, of zelfs achterwege blijft (lees stoppen met snoepen ;-)). Doorzettingsvermogen kun je trainen; met vallen opstaan word je groot en kom je verder in het leven. Het heeft vele mensen, bijvoorbeeld ook sporters, aan de top gebracht!

Aan dat mooie talent hangt ook nog een nadeel, namelijk een valkuil. En mijn valkuil is soms: te gedreven handelen en te veel doorzettingsvermogen inzetten (lees: streber en niet meer flexibel). Het wil nog wel eens voorkomen dat ik mijn lat wat te hoog leg. Zo zei ik als kind bijvoorbeeld al: later als ik groot ben, dan word ik kinderpsychologe, verpleegkundige, archeoloog, boerin, zangeres, dierenarts en kinderboekenschrijfster. O ja, en ook nog moeder, vrouw en gelukkig. Best heel wat noten op mijn zang dus…

Uiteindelijk heeft mijn talent voor doorzettingsvermogen mij een heel eind gebracht. Ook al is dat met de nodige hobbels op mijn weg en hier en daar wat minder leuke en/of frustrerende ervaringen gegaan. Mijn lijflied heeft mij hierbij ook geholpen:

Nu heb ik het geluk dat een heel aantal van mijn wensen/doelen bereikt is, en sommige gedeeltelijk. De meest belangrijke vind ik toch wel; dat ik gelukkig en tevreden ben; de gemiddelde lat, zeg maar.

Mijn idee is: leer kinderen om naast reëel ook tevreden te zijn. En ouders, wees hierin ook een fijn en reëel voorbeeld voor je kids. Een hoge lat is prima, maar wees ook trots op de behaalde doelen, de succeservaringen en leer kinderen omgaan met teleurstellingen. Dat is het hele leven: leuke en minder leuke ervaringen opdoen, ongeacht hoe hoog of laag de lat ook ligt.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.