Sluiten

Hoeveel schoolpleinen zijn er in Nederland?

Feiten & cijfers

Publicatiedatum 11 december 2015

De meeste scholen in het basisonderwijs (85,5 procent) beschikken over één of twee schoolpleinen. Nederland telde in 2014 ruim 6500 basisscholen. Slechts 1,7 procent van de Nederlandse scholen binnen het basisonderwijs beschikt over vier of meer schoolpleinen. Binnen het speciaal onderwijs beschikt 15 procent over vier of meer schoolpleinen (Nijha Expertisecentrum, 2012).

Te weinig ruimte voor sport en spel

Op meer dan de helft van Nederlandse schoolpleinen (51,9 procent) is er te weinig gelegenheid voor sport- en spelactiviteiten. Bijna de helft van de basisschoolleerlingen vindt het schoolplein een saaie plek. Scholen horen drie vierkante meter speelruimte per kind te hebben met een maximum van zeshonderd vierkante meter voor scholen met meer dan tweehonderd kinderen. De gemiddelde Nederlandse school heeft 225 leerlingen en 2,6 vierkante meter schoolplein per kind.

Streven naar meer gezonde schoolpleinen

Gezonde schoolpleinen zijn een middel in de strijd tegen bewegingsarmoede en overgewicht onder de jeugd. Deze pleinen zijn rookvrij en bestaan onder meer uit sport- en speltoestellen en veel groen, zoals moestuinen of klimrotsen. Het doel van de overheid is dat Nederland aan eind 2016 in ieder geval zeventig gezonde schoolpleinen heeft, verspreid over het hele land. Het is de bedoeling dat andere scholen ze komen bekijken en zelf actie ondernemen om hun plein aan te passen. De overgang van een gewoon naar een gezond schoolplein moeten scholen lokaal financieren.

Meer lezen?

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.