Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Hoeveel mensen voldoen aan de beweegnorm voor ouderen?

Feiten & cijfers

Een ruime meerderheid (71 procent) van de Nederlandse 55-plussers voldeed in 2014 aan de Nederlandse beweegnorm voor ouderen van vijf keer per week dertig minuten matig intensief bewegen. Dat betekent dat ze activiteiten doen waarbij de hartslag iets versnelt en praten meer moeite kost.

Beweegnorm ouderen

Uit de cijfers tussen 2011 en 2013 bleek al dat ook 65- tot 75-jarigen de dagelijks aanbevolen portie beweging krijgen: 57,9 procent beweegt minimaal vijf keer per week dertig minuten matig intensief. Ook bijna de helft (49,4 procent) van de Nederlandse 75-plussers voldeed in die periode aan de beweegnorm voor ouderen. Voor 55-plussers is het belangrijk om twee keer per week krachtoefeningen te doen voor het behoud van spiermassa en kracht. Activiteiten dragen ook bij aan de zelfredzaamheid van ouderen.

Fitnorm

In Nederland bestaat naast de beweegnorm voor ouderen ook de zogeheten fitnorm. Die is wel wat zwaarder dan de beweegnorm. Het gaat om minimaal drie keer per week zwaar intensief bewegen waarbij de ademhaling versnelt, je het warm krijgt en de hartslag behoorlijk omhoog gaat zodat praten alleen nog mogelijk is in korte zinnen. Niet zo veel ouderen haalden de fitnorm tussen 2011 en 2013. Van de 65- tot 75-jarigen haalde 16 procent de fitnorm en van de 75-plussers bewoog 7,4 procent drie keer per week zwaar intensief.

 Leeftijd  NNGB   Fitnorm   Combinorm 

65-74

57,9

16,0

61,8

75 +

49,4

7,4

52,3

bron: Kenniscentrum Sport

Combinatienorm

Als iemand aan zowel de fitnorm of beweegnorm voor ouderen voldoet of aan één van de twee, dan voldoet hij of zij volgens de overheid aan de ‘combinorm’. Van de 65- tot 75-jarigen voldeed 61,8 procent aan de combinatienorm. Voor de leeftijdscategorie van 75 jaar en ouder lag dat percentage op 52,3 procent.

Minder sporten met het klimmen der jaren

NaarAfname sportparticipatie bij ouderenmate de leeftijd stijgt, neemt het aantal mensen dat niet sport en weinig sport toe, blijkt uit de monitor ‘Wie is de Sporter‘? uit 2012. In de Rapportage sport 2014 van het Sociaal en Cultureel Planbureau lezen we dat de 50- tot 65-jarigen sport 67 procent minimaal twaalf keer per jaar en in de groep 65- tot 79-jarigen sport 55 procent minimaal twaalf keer per jaar.

Potentieel veel nieuwe sporters

In Nederland zijn veel mensen die nog niet sporten, maar in principe wel zouden willen sporten en bewegen.Sportinteresses

Dit zijn mensen die met name geïnteresseerd in
‘laagdrempelige’ sporten zoals bijvoorbeeld fitness, zwemmen en joggen en wandelen. In de groep van 45- tot 64-jarigen hebben ongeveer 350.000 mensen (29 procent) belangstelling om te gaan sporten. In de groep van 65 jaar en ouder zijn er potentieel 65.000 (29 procent) nieuwe sporters. Deze groep is vooral geïnteresseerd in vernieuwend sportaanbod dat makkelijk is in te passen in de dagelijkse drukte. Een sportpas die gebruikt kan worden bij verschillende verenigingen zou deze groep over de streep kunnen trekken, net als een flexibel lidmaatschap bij één vereniging.

Lees meer

Bronnen

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.