Sluiten

Hoe werpt een succesvolle pitcher?

Artikel

Geplaatst op 18 januari 2012

Geplaatst op 18 januari 2012

Door met verschillende snelheden en balbanen te werpen, proberen pitchers slagmannen ‘uit te maken’. Om een bal met een afwijkende baan te kunnen werpen, is een uitzonderlijke draaisnelheid en -richting nodig.

Nagami et al. hebben fastball-worpen onderzocht bij verschillende toppitchers, zodat de verschillen tussen de worpen zichtbaar werden.

Worpen van elf Japanse professionele pitchers (vierde op de wereldranglijst) en elf Japanse pitchers van een universiteitsteam, spelend op topniveau, zijn geanalyseerd. Iedere pitcher gooide vijf vier-naad fastballs vanaf de werpheuvel naar een catcher. Met een high-speed videocamera 3,5 meter achter de pitchers werd de worp opgenomen. Hierdoor kon de draaisnelheid van de bal worden berekend. Ook is de draairichting van de bal onderzocht. Met een speed gun werd de snelheid van de worp gemeten.

De gemiddelde werpsnelheid van de universiteitspitchers en de professionele pitchers was niet verschillend (135,6 km/u en 136,5 km/u). De gemiddelde draaihoeken van de universiteitspitchers en de professionele pitchers verschilden ook niet van elkaar. Ook de draaisnelheid verschilde niet tussen de universiteitspitchers en de professionele pitchers (35,6 en 33,0 rotaties per seconde). Wel is er een verband gevonden tussen de balsnelheid en de draaisnelheid; hoe hoger de balsnelheid, hoe sneller de draaisnelheid van de bal. Toch is de draaisnelheid niet alleen van de balsnelheid afhankelijk. Nagami et al. beweren dit omdat draaisnelheden van de ballen bij gelijke balsnelheden een grote spreiding laten zien.
Nagami et al. hebben de worpen van twee pitchers met excellente prestaties tijdens wedstrijden in detail geanalyseerd. Na het bestuderen van hun worpen bleek dat één pitcher een zuivere backspin gooit. De bal krijgt hierdoor meer ‘hop’ (de bal stijgt) waardoor de slagman de balbaan moeilijk kan beoordelen. Bij de andere pitcher bleek de draairichting van de bal juist veel van een zuivere backspin af te wijken. Hierdoor legt de bal een hele andere baan af en heeft de bal meer ‘drop’ (de bal valt). Door deze afwijkende balbaan kan de slagman de bal moeilijk beoordelen.
Nagami et al. suggereren dat, door de worpen van de pitchers te analyseren, de werptechniek van de pitcher kan worden verbeterd. Ze stellen voor met lichaamsbewegingen te corrigeren voor de hoeken waaronder de bal gegooid kan worden. Op die manier zou een pitcher een zo zuiver mogelijke backspin kunnen meegeven aan de bal. Pitchers die ballen gooien met een lage draaisnelheid zouden volgens Nagami et al. extra getraind kunnen worden om de draaisnelheid te verbeteren.

De specifieke aanbevelingen voor trainingen van Nagami et al. aan het einde van het artikel zijn verrassend. Nagami et al. hebben namelijk niet de effecten van training onderzocht. De resultaten geven meer inzicht in werptechnieken en balbanen wanneer fastballs geworpen worden. Uit de studie blijkt dat niet alleen een perfecte backspin goede resultaten oplevert, maar ook een zo groot mogelijke afwijking hiervan.

S. (Susan) Vrijkotte

Nagami T, Morohosji J, Higuchi T, Nakata H, Naito S, Kanosue K (2011) Spin on fastballs thrown by elite baseball pitchers. Med. Sci. Sports Exerc., 43: 2321-2327.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.