Sluiten

Hoe verwachtingen hardlopers langzamer kunnen laten rennen

Artikel

Publicatiedatum 29 april 2019

Geplaatst op 29 april 2019

Wanneer hardlopers vooraf weten dat ze heuvel op gaan, rennen ze in aanloop van deze helling langzamer dan wanneer ze deze helling niet verwachten. Hardlopers passen hun tempo dus aan wanneer ze voorzien dat het zwaarder gaat worden.

Hoe coaches een training en instructie insteken, kan met deze kennis veranderen. Coaches kunnen bijvoorbeeld achterwege laten hoe zwaar een training gaat worden. Een groep Britse onderzoekers laat namelijk zien dat hardlopers zonder verwachtingen een grotere trainingsprikkel hebben, doordat ze zich niet inhouden.

Helling tot 7 procent

In het onderzoek, dat recentelijk is gepubliceerd in het tijdschrift Medicine and Science in Sports and Exercise, moesten hardlopers tweemaal 3000 meter rennen op een loopband; eenmaal wisten ze hierbij dat ze na 2200 meter heuvelop moesten rennen, de andere keer waren ze hiervan niet op de hoogte. In beide gevallen moesten ze de laatste 800 meter rennen op een helling die toenam tot 7 procent.

2,5 procent langzamer

Als de hardlopers wisten van de helling, bleken ze zich hierop voor te bereiden. Zo liepen ze in aanloop naar de helling 2,5 procent langzamer. Toch voelden ze zich even vermoeid en klopte hun hart even snel als wanneer ze geen weet hadden van de helling.

De Britten denken dat dit komt doordat de lopers zich meer richten op hun energieverdeling wanneer ze weten dat ze het zwaar gaan krijgen, terwijl ze zich meer focussen op ontspanning als ze niet weten van de helling. De voordelen van ontspanning zouden zich uiten in een betere loopefficiëntie. Dit verklaart volgens de Britten waarom de hardlopers zich, als ze geen weet hebben van de helling, even vermoeid voelen terwijl ze harder lopen.

Brick NE, Fitzpatrick BL, Turkington R, Mallett JC (2018) Anticipated Task Difficulty Provokes Pace Conservation and Slower Running Performance. Med. Sci. Sports. Exerc., 51: 734–743
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.

Nikki Kolman

Het is in ieder geval goed als coaches weten dat verwachtingen van sporters de trainingsprikkel kunnen beïnvloeden. De vertrouwensrelatie tussen een coach en een sporter is uiteraard erg belangrijk en moet ook behouden blijven.

Guus van der Vlugt

Dan komt bij mij de vraag op hoe lang en vaak je dit trucje als coach kunt uithalen. Als je pupil dit een paar keer heeft meegemaakt met zijn coach bestaat de kans dat hij altijd wat rustiger aan een training begint. M.i. bestaat ook de kans dat de vertrouwensrelatie tussen coach en pupil hierdoor geschaad kan worden.