Sluiten

Hoe Nederland voorop loopt in sportinnovatie

Artikel

Publicatiedatum 17 januari 2016

Nederland is een voorloper in sportinnovatie. De overheid stimuleert het ontwikkelingen van technologische verbeteringen aan de sport. Tot voor kort stak de regering een miljoen euro in sportinnovatie, maar dat bedrag is inmiddels verdubbeld naar twee miljoen. Wel zijn de regels herzien voor de ‘labs’ en andere ontwikkelplaatsen. Het kaf wordt van het koren gescheiden.

Voorheen gebeurde de toekenning van de subsidies vanuit een structuur waarbij werd gewerkt onder de naam InnoSportNL. Deze organisatie verdeelde het geld over de diverse ‘Labs’, regionale samenwerkingsverbanden tussen onder meer de gemeente en het bedrijfsleven. Dat konden universiteiten en hogescholen zijn waar werd geëxperimenteerd, maar ook bedrijven of middelbare scholen.

Hobbyisme

Hardloopster en tekstblokken met enen en nullen als verwijzing naar het verzamelen van data
(Foto: kenniscentrum Sport)

De overheid is gestopt met deze structuur. Er was een wildgroei ontstaan. Te veel organisaties noemden zich ‘fieldlab’. Ze bestonden in allerlei soorten en maten, van professioneel tot hobbyisme. “Dat kon ook zomaar een veredelde gymnastiekles zijn”, zegt voormalig judoka en bondscoach Koen van Nol namens Technologiestichting STW. “Daar wordt misschien wel geëxperimenteerd maar het mag toch niet de naam fieldlab dragen.”

Topteam Sport

Om wildgroei in labs tegen te gaan, legde de overheid strakkere kwaliteitscriteria vast vanuit het stimuleringsprogramma Sportinnovator. Een speciaal orgaan – het Topteam Sport – werd geformeerd om minister Edith Schippers van VWS te adviseren. Dit topteam bestaat uit een mix aan boegbeelden afkomstig uit sport, bedrijfsleven, wetenschap en overheid. Harry van Dorenmalen (IBM) geeft leiding aan het topteam.

De Agenda

Voorblad Kennis- en innovatieagenda sport met atletiekvrouwen die een beperking hebben
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Het Topteam Sport stelde voor de periode 2015-2020 de Kennis- en innovatieagenda sport vast. Deze agenda richt zich op topsport- en breedtesport, vraagstukken uit de maatschappij, wetenschap en kansen voor het bedrijfsleven. Alleen ideeën, projecten en centra die aan de eisen voldeden mochten met een Sportinnovator label door het leven.

Speciaal aan allerlei hogescholen en universiteiten van Nederland werd een oproep (call) gedaan aan om met voorstellen te komen. Acht projecten kregen uiteindelijk de kans en financiële steun om zichzelf verder te ontwikkelen.

Eindgebruiker

In het nieuwe beleid draait het vooral om samenwerking. “Het bedrijfsleven moet aanhaken”, legt Nanette Hagedoorn uit namens het Kenniscentrum Sport. “Grensoverschrijdend zijn. Er moet een rendabel businessplan achter zitten, modern datagebruik en ook moeten op een goede manier de diverse criteria erin zijn verwerkt. En de eindgebruiker moet in beeld zijn. Je moet echt weten voor wie de innovatie is bedoeld. Soms heb je geweldige innovaties maar als die alleen maar interessant zijn voor een paar man is dat toch echt te weinig.”

Sport Data Valley

Illustratie ter ondersteuning van de tekst
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Partijen konden aanvragen indienen voor een Sportinnovator-idee, -project of -centrum. Voor alle ideeën was voor 2015 in totaal maximaal 250.000 euro beschikbaar; voor projecten in totaal maximaal 1 miljoen euro en voor centra in totaal maximaal 450.000 euro. Ook wordt er een Sport Data Valley ingericht.

Gedurende de looptijd tot 2020 worden elk jaar opnieuw ‘Calls’ uitgeschreven. Opvallend in de beoordelingsprocedure is de introductie van een ‘Sportinnovator-finale’: projecten en centra die door een voorselectie komen, presenteren zich half december op een evenement aan een jury. Daarna kiest de jury welke voorstellen gehonoreerd worden.

Keurmerk

Volleybal met logo Sport Innovator
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Eind januari wordt bekend welke van de aangemelde centra het keurmerk ‘Sportinnovator’ mogen gebruiken en welke projecten subsidie krijgen (tot max 200.000 voor 2 jaar). In het voorjaar van 2016 komt er een nieuwe subsidieronde. Houd daarvoor de website van Sportinnovator in de gaten.

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.