Sluiten

Hoe maak je je kind zelfstandig

Artikel

Publicatiedatum 24 augustus 2015

We bedenken steeds meer lessen, klassen, gestructureerde scholing en wedstrijden voor kinderen zodat deze zich, in onze ogen, optimaal kunnen ontwikkelen. Sommigen denken echter dat we hierdoor juist belangrijke leermomenten wegnemen.

Volgens hen moedigen we kinderen aan om goede resultaten te halen, elke keer weer iets beter te worden of misschien zelfs wel te zijn. Maar we vergeten ze hierbij de vaardigheden aan te leren die van onze kinderen ‘do-ers‘ maken: kleine en later grote mensen die zelf hun weg in de wereld kunnen vinden en hun eigen definitie van succes kunnen bepalen.

Jen Prosek en Richard Rende kwamen op basis van onderzoek tot zeven redenen waarom iedereen een zelfstandig kind zou moeten opvoeden en tips voor hoe je dit kan doen. Want dat het nuttig is, is één ding, maar hoe maak je je kind zelfstandig?

1. Laat je kind de wereld verkennen.

Te veel gestructureerde speeltijd doet af aan de tijd die kinderen hebben om vrij te spelen en zonder grenzen hun omgeving te ontdekken. Bovendien blijkt al jaren uit onderzoek dat vrij spel in de eerste levensjaren veel belangrijker is voor de ontwikkeling van de hersenen dan academische lessen en doelen.

2. Kinderen leren door innovatief te moeten denken.

Kinderen begrijpen het idee van trial and error als geen ander. Ze experimenteren met oorzaak en gevolg en leren zo problemen op te lossen. Als ouder heb je de kracht deze kwaliteit aan te moedigen of de kop in te drukken. Geef ze de kans om zonder instructie, kritiek en leiding te spelen en je zult zien dat ze op eigen wijze de wereld ontdekken.

3. Kinderen profiteren van optimisme.

Een kind dat de kracht van optimisme kent, zal leren hoe het met tegenslagen om kan gaan. Praat met je kinderen over hun uitdagingen en problemen, of deze nu gaan om het leren fietsen zonder zijwieltjes of een ruzie op school met een vriendje. Brainstorm over mogelijke oplossingen, maar bied deze niet op een presenteerblaadje aan: laat je kind zelf tot een oplossing komen.

4. Kinderen moeten altijd op zoek zijn naar kansen.

Kinderen zoeken van nature altijd gevaren op, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze onvoorzichtig worden. Leg de nadruk daarom niet op het opzoeken van risico’s, maar van kansen. Richt je op hoe je kind zichzelf er toe kan zetten om deze kansen te pakken en welke voordelen het heeft om niet altijd de makkelijkste of veiligste weg te kiezen.

Natuurlijk gaat er wel eens iets mis, maar dat is niet erg: zo leert je kind dat het oké is om iets te proberen zelfs als het niet zeker is of het wel gaat lukken. Of dit nu een doelpunt is op het voetbalveld of het beantwoorden van een vraag tijdens de les. Het proberen is uiteindelijk belangrijker dan het resultaat.

5. Laat kinderen een steentje bijdragen.

Ze hoeven echt niet het huishouden te runnen, maar ze kunnen best kleine taakjes hebben, passend bij hun leeftijd. Hierdoor leren ze dat niet altijd alles voor hen gedaan wordt en leren ze bovendien samenwerken (met jou of met een broertje of zusje).

6. Kinderen hebben sociale vaardigheden nodig.

Onderzoek na onderzoek bevestigt dat op jonge leeftijd weten hoe je met anderen om moet gaan, voorspellend is voor succes (zowel persoonlijk als professioneel) op latere leeftijd. Omgaan met anderen betreft het oplossen van conflicten, bemiddelen, samenwerken en communiceren. Kinderen leren dit onder meer door te sporten en te spelen.

7. Kinderen willen helpen.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen al vanaf peuterleeftijd een aangeboren behoefte hebben om anderen te helpen. Cultiveer en beloon dit. Laat je iets vallen? Kijk dan of jouw kind in beweging komt om het op te rapen en laat het dit dan doen: een simpele ‘dankjewel’ van jouw kant achteraf volstaat.

Bron: Parents.com

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.