Sluiten

Hoe krijg je een slimmer kind?

Blog

Publicatiedatum 15 april 2015

Het kinderbrein groeit van elke ervaring die het opdoet. Kinder- en jeugdneuropsycholoog Heske van Veen vertelt hier meer over.

“Als ouder heb je natuurlijk een belangrijke rol in de opvoeding van kinderen. Het is daarom ook goed om na te denken over de manieren waarop je je kind lichamelijk, maar ook mentaal stimuleert. In dit artikel bespreken ik de onderwerpen spelen, bewegen en voeding.”

Spelen

Tijdens het spelen leren kinderen ongemerkt allerlei hersengebieden stimuleren. Bij het spelen komen de volgende hersengebieden aan bod: creativiteit, logisch denken, fijne motoriek, aan regels voldoen, tegen je verlies kunnen en plannen. Ook leert je kind zich sociaal, emotioneel, motorisch, interactief en cognitief ontwikkelen. Lees ook bijvoorbeeld dit artikel over de voordelen van spelen voor de ontwikkeling van kinderen.

Bewegen

Bewegen is belangrijk voor het ontwikkelen van een beter geheugen, efficiënter probleemoplossend werken, grotere productiviteit en een betere besluitvaardigheid. Ook is buiten bewegen gezonder dan binnen. Buiten krijgen kinderen namelijk enorm veel indrukken te verwerken zoals, geuren, kleuren en bewegingen. Lees ook deze 5 voordelen van buitenspelen.

Voeding

Mineralen en vitaminen zijn essentieel voor de ontwikkeling en het onderhoud van het kinderbrein. Voor de ontwikkeling van hersenen zijn vooral omega-3-vetzuren en B-vitaminen belangrijk. Vetzuren zijn nodig voor een goede communicatie tussen de hersencellen en een optimale geleiding van prikkels, doordat ze de witte stof die hiervoor zorgt versterken. B-vitaminen zijn vooral belangrijk voor een goed werkend zenuwstelsel, weerstand en de aanmaak van rode bloedcellen.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.