Sluiten

Het beste speelgoed is simpel

Artikel

Publicatiedatum 28 mei 2015

Een olifant die ballen wegschiet, activiteitentafels die eruit zien als een ruimteschip console, een lichtgevend, geluidproducerend, draaiend reuzenrad en natuurlijk een plastic telefoon – je kan het zo gek niet bedenken of het is te koop.

Natuurlijk bestaan er gelukkig ook nog gewoon de houten zeilbootjes en Nijntje rammelaars, maar babyspeelgoed wordt steeds luider, sneller en ingewikkelder. Voor de kleintjes die er daadwerkelijk mee aan de haal gaan, is dat helemaal niet nodig.

Simpel speelgoed zoals bakken, blokjes en ballen vragen meer creativiteit van kinderen dan speelgoed waarbij de manier van het gebruik ervan al relatief vast staat.

Speelgoed als middel of doel

Marianne maakt bovendien onderscheid tussen twee soorten speelgoed: speelgoed als middel en speelgoed als doel. Veel van het ‘luxe’ speelgoed valt onder deze laatste categorie: wanneer je kindje op een knop drukt, maakt het felgekleurde plastic circus geluid, beweegt er wat op en neer en flikkeren er lampjes. Die visuele stimulatie is dus een doel op zich.

Een rammelaar daarentegen staat je kind toe te ontdekken dat het zelf geluid kan maken, net als wanneer het met twee blokken op elkaar slaat.

Voor baby’s is het vooral belangrijk dat ze hun zintuigen ontwikkelen: voelen, ruiken, proeven, horen en zien. Dit kan met behulp van speelgoed, maar ook door te spelen met doekjes, watten, water, aarde en inderdaad alles dat los of vast staat in huis.

Dat jonge kinderen naar felgekleurd speelgoed neigen, heeft te maken met hun beperkte zicht: voor baby’s zijn felle basiskleuren makkelijker te zien dan bijvoorbeeld natuurlijke houtkleuren.

Beperk de keuze

Hoewel je waarschijnlijk genoeg speelgoed hebt voor een weeshuis, raadt Marianne aan om je kind niet te veel keuze te geven per keer. Kinderen onder de 24 maanden hebben genoeg aan een derde van hun leeftijd in maanden aan speelgoed. Kies voor een kind van één jaar dus vier speeltjes uit en leg de rest opzij. Elke week kan je één van de vier speeltjes (niet het meest geliefde speeltje!) vervangen voor een andere uit de doos, zo houd je het interessant voor je baby.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.