Sluiten

Helpt sport bij ontwikkeling van mentale functies?

Artikel

Publicatiedatum 20 oktober 2014

We schreven al eerder dat vrij spel kinderen helpt concentreren, dus dat sport niet alleen goed is voor het lichaam, zal geen nieuws meer zijn. Maar dat sport de ontwikkeling van de hersenen kon bevorderen, was nog niet bekend.

Veel onderzoekers kijken namelijk naar de korte termijn effecten van beweging. Is je kind rustiger in de les als het voor school al enige beweging heeft gehad? Kunnen kinderen die actief zijn in de pauze zich de rest van de middag beter concentreren?

Onderzoekers van de Universiteit van Illinois stelden zich dan ook de vraag of sport daadwerkelijk een rol kan spelen bij de ontwikkeling van de hersenfuncties van kinderen.

Sport en de ontwikkeling van de hersenfuncties

Het antwoord? Een volmondig ja. Zij volgden een jaar lang basisschool leerlingen van 8 of 9 jaar, waarvan de helft deelnam aan hun na-schoolse sportprogramma. Aan het begin en eind van het jaar voerden zij testen uit om de mate van ontwikkeling van hun cognitieve functies vast te kunnen stellen.

De sportende kinderen waren beter in staat onnodige informatie te negeren, waardoor ze zich beter op één taak konden richten, dan de kinderen die het sportprogramma niet hadden gevolgd. Ook vonden zij het makkelijker om te wisselen tussen verschillende opdrachten.

Kortom: beweging helpt kinderen niet alleen op de korte termijn. Bij jonge kinderen helpt sport bij ontwikkeling van de cognitieve hersenfuncties. Actieve kinderen ontwikkelen en leren sneller dan kinderen die weinig beweging krijgen en zullen hier dus hun hele leven nog plezier van hebben!

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.