Sluiten

Helikopterouder doet kind geen goed

Artikel

Publicatiedatum 25 mei 2016

Vorige week verscheen er een artikel in het Parool met de titel ‘Helikopterouders doen kinderen meer kwaad dan goed’ (datum: 16 mei 2016). In dit artikel werden zorgen geuit over het aantal ouders dat hun kinderen teveel controleert. Kinderen zouden worden getrackt middels een app op de mobiele telefoon, ouders hebben massaal inzage in het magister en zijn zo precies op de hoogte van wat er op school gebeurt. Kind uit de klas gestuurd? Ouders zijn meteen op de hoogte.

Deze zogenaamde helikopterouders worden omschreven als ouders die zeer intensief betrokken zijn bij hun kind. Ze nemen belangrijke beslissingen voor ze en lossen problemen op. Een zorgelijke ontwikkeling, aldus de schrijfster van het artikel, want: kinderen leren op die manier niet meer hoe ze zelfstandig moeten bewegen in het leven en worden er onzeker of opstandig van.

Helikopterouder uit bezorgdheid of betrokkenheid

De in het artikel omschreven ouders zien wij regelmatig in onze praktijk. Ouders die het liefste alles onder controle willen houden en boterhammen voor hun kinderen blijven smeren tot ze gaan studeren. Maar wij zien ook dat ouders dit vaak doen uit bezorgdheid, angst en betrokkenheid, wat helemaal niet zo gek is.

Er ‘lonken’ meer gevaren dan vroeger (toegenomen drukte in het verkeer, de komst van social media) en ouders hebben minder ervaring met opvoeden. Vroeger waren de geboortecijfers hoger en werd er in grotere huishoudens geleefd. Iedereen droeg een steentje bij waardoor je vaak al de nodige ervaring had met het opvoeden en verzorgen van kinderen.

Tegenwoordig is deze praktijkervaring er minder en maken ouders veel gebruik van informatiebronnen als opvoedboeken en het internet. Hierin wordt de ontwikkeling van kinderen vaak gemeten aan de hand van mijlpalen, wat ouders het idee kan geven dat hun kind afwijkt als het een bepaalde mijlpaal niet tijdig behaald.

Ook als kinderen naar school gaan, worden ze voortdurend gemeten middels toetsen. De meeste ouders willen dat hun kinderen gewoon meekomen in dit systeem en ervaren druk vanuit school, de sportclub of vanuit zichzelf om te zorgen dat dit lukt.

Veranderingen in maatschappij

De helikopterouder (of curling/hoover ouder) lijkt hierbij door te schieten in het betrokken zijn. Zorgelijk, omdat uit onderzoek blijkt dat het overbeschermend opvoeden een negatief effect heeft op het zelfbeeld van kinderen. Goed dus om te kijken hoe je deze ouders kunt ondersteunen, met het bekritiseren van hun aanpak zal je hen (en de kinderen) niet helpen.

Belangrijker is om te realiseren dat dit angstige opvoedgedrag voortkomt uit een hele reeks sociale, culturele en economische verandering in onze (westerse) maatschappij. Als we er met z’n allen voor kunnen zorgen dat we een maatschappij creëren die de toegenomen druk op ouders en kinderen wat kan verlichten en als we elkaar een beetje te helpen in plaats van kritiek te leveren, zal het fenomeen ‘helikopterouder’ vermoedelijk verdwijnen.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.