Sluiten

Hardlopen met armzwaai bespaart energie

Artikel

Geplaatst op 22 juli 2014

Geplaatst op 22 juli 2014

Zwaaien met de armen tijdens hardlopen bespaart energie. Hoewel zwaaien met de armen op zich energie kost blijkt uit Amerikaans onderzoek dat de armen hiermee het lichaam helpen om in balans te blijven. Netto bespaart het lichaam hiermee energie.

Het lijkt wellicht logisch dat een armzwaai essentieel is tijdens het hardlopen. Toch kost zwaaien van de armen energie. In de jaren ‘90 doken er ineens meerdere Chinese hardloopsters op die hun armen amper bewogen tijdens het hardlopen en ze liepen ook nog eens erg hard. Aan de andere kant was er eind jaren ’80 en in de jaren ’90 een Ethiopische hardloper, Belayneh Densimo, die met een armzwaai liep die zich wellicht het best laat omschrijven als een molenwiek. Op het oog leek deze armzwaai niet bepaald efficiënt. Toch liep hij in 1988 in Rotterdam een wereldrecord op de marathon. Een record dat 10 jaar zou blijven staan. Deze grote verschillen in armzwaai hebben Arellano en Kram er toe gebracht te onderzoeken welke rol de armzwaai precies speelt tijdens het hardlopen als het gaat om het energieverbruik.

Armzwaai bespaart energie

Dertien getrainde hardlopers (8 mannen en 5 vrouwen) van gemiddeld 26 jaar hebben 4 keer 7 minuten op een lopende band hardgelopen met een snelheid van 10,8 km/u. Eenmaal liepen zij met een normale armzwaai. De overige driemaal liepen zij of met de armen achter het hoofd, op de rug of voor de borst. Door middel van ademgasanalyse is berekend hoeveel energie het kost om een bepaalde hoeveelheid arbeid te leveren. Daarnaast is de rotatie van de schouders en heup bepaald door middel van 3D-analyse. Tot slot is de stapfrequentie bepaald.

Uit de resultaten blijkt dat hardlopers die hun armen normaal zwaaien het minste energie gebruiken (9,8 W/kg lichaamsgewicht). Hardlopen met de armen op de rug, voor de borst of achter het hoofd kost aanzienlijk meer energie, respectievelijk 10,1, 10,7 en 11,2 W/kg lichaamsgewicht. Ook de schouders en heupen roteerden aanmerkelijk minder als de hardlopers hun armen normaal mochten zwaaien. Dit verschil liep op tot 44% minder rotatie in de schouders en tot 102% minder rotatie van de heupen. Tot slot lag de stapfrequentie ook iets lager als de hardlopers hun armen normaal mochten zwaaien (2,8 tegen ongeveer 2,9 Hz).

Conclusie

Hoewel zwaaien van de armen tijdens hardlopen energie kost, zorgt het er wel voor dat een hardloper minder roteert met zijn schouders en heupen. Hiermee bespaart hij meer energie dan dat zwaaien van de armen kost. Het lijkt er dus op dat de Chinese hardloopsters en Belayneh Densimo niet dankzij hun aparte zogenoemde arminzet zo hard liepen, maar juist ondanks hun aparte arminzet. Wat de meest optimale armzwaai is voor een hardloper is aan de hand van dit onderzoek niet te zeggen, daarvoor zijn de verschillen in de onderzochte methoden te extreem. Maar dat een armzwaai zorgt voor een economischere loopstijl is wel duidelijk.

Arellano CJ, Kram R (2014) The metabolic cost of human running: is swinging the arms worth it? J Exp. Biol., 217: 2456-2461
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.