Sluiten

Handen op de knieën voor een sneller herstel

Artikel

Publicatiedatum 11 maart 2019

Geplaatst op 11 maart 2019

Sporters herstellen aanzienlijk sneller als ze na een zware inspanning uithijgen met de handen op de knieën in plaats van achter het hoofd. Hierdoor kan het advies om de handen achter het hoofd te plaatsen, met het idee het herstel te bevorderen, naar het rijk der fabelen worden verwezen.

Het is een bekend gezicht, sporters die in allerlei standen uithijgen als ze over de finish komen of nadat ze een lange rally hebben gespeeld. De meest voorkomende houdingen zijn toch wel met de handen op de knieën of met de handen achter het hoofd. De eerste gaat vaak vanzelf, terwijl de tweede vaak op advies is van bijvoorbeeld een trainer. Dit advies komt voort uit het idee dat er meer lucht in de longen kan komen als de handen achter het hoofd geplaatst zijn, waardoor het herstel sneller zal gaan.

Niet meer met de handen in het haar

Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft nu aangetoond dat de hartfrequentie, gedurende de drie minuten pauze tijdens een intensieve intervaltraining, ruim twintig slagen meer daalt met de handen op de knieën dan met de handen achter het hoofd. De goed getrainde voetbalsters die in deze studie als proefpersonen fungeerden, waren daarnaast sneller weer op adem wanneer ze de handen op de knieën plaatsten.

Dat een gestrekte houding het herstel vertraagt, is eigenlijk niet zo gek als je de theorie erop naleest. Het middenrif moet de ruimte hebben om op en neer te kunnen gaan om zo zoveel mogelijk lucht te verplaatsen en het herstel te bevorderen. Aangezien het middenrif vastzit aan de ribben bepalen onder andere de ribben de mogelijkheid van het middenrif om op en neer te gaan. Als een sporter zich helemaal strekt, met de handen achter het hoofd, kunnen de ribben bijna niet meer “ontspannen”. Hierdoor krijgt het middenrif minder bewegingsvrijheid en zal het herstel trager verlopen, omdat er minder lucht door de longen kan stromen.

In de praktijk

Hoe goed bedoeld het advies ook zal zijn, de handen achter het hoofd doen na een zware inspanning staat juist een snel herstel in de weg. Uithijgen met de handen op de knieën is een betere optie en een simpele manier om snel te herstellen.

Michaelson JV, Brilla LR, Suprak DN, McLaughlin WL, Dahlquist DT (2019) Effects of two different recovery postures during high-intensity interval training. Trans. J. Am. Col. Sports Med., 4(4): 23-27
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.

Herman IJzerman

Bedankt voor je reactie Teun. Helaas kunnen we op basis van dit onderzoek niet zeggen of je ook sneller herstelt van een zijsteek wanneer je in gebogen houding ademhaalt. Een interessante vraag voor toekomstig onderzoek!

Teun van Otten

Is dit ook generaliseerbaar voor het herstellen van een steek in de zij?