Sluiten

Handbal voor de jeugd

Artikel

Publicatiedatum 5 mei 2014

Vanaf 5 jaar kunnen kinderen handballen. Voor deze leeftijdscategorie is minihandbal ontwikkeld. Dit is een handbalvorm die gespeeld wordt door kinderen t/m 8 jaar. Minihandbal is een speelse variant waar wel spelregels worden gehanteerd, maar spelvreugde het belangrijkste is.

Vanaf de E en D-pupillen (9-12 jaar) wordt er op een groot veld gehandbald. De jeugd tot 11 jaar speelt nog wel met een verlaagd doel.

Om te kunnen handballen heb je een handbal (verschillende maten) nodig en sportkleding. Bij handbalverenigingen zijn de ballen al aanwezig.

Snelheid, kracht, uithoudingsvermogen, communicatie en motivatie zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind aanleert bij het spelen van handbal.

Tijdsbesteding & kosten

De contributie voor een jeugdlid ligt tussen de € 80 en de € 200. Dit kan nogal uiteenlopen per vereniging. Verder zijn schoenen verkrijgbaar vanaf € 25.

Het handbalseizoen heeft een aantal periodes:

Het buitenseizoen start in september tot midden oktober. Hierop aansluitend begint het zaalseizoen. Dit duurt tot eind maart. Het tweede deel van het veldseizoen begint dan weer en duurt t/m juni.

Bekendheid

Er zijn 54.000 mensen aangesloten bij Nederlands Handbal Verbond. Met meer dan 300 verenigingen is er veel aanbod.

Het Nederlands mannenteam heeft sinds 1961 niet kunnen plaatsen voor een Europees of Wereldkampioen. De handbaldames werden in 2010 nog achtste op het Europees kampioenschap.

Handbalhelden van ouders: Laura Robben
Handbalhelden van kinderen: Mark Bult, Laura van der Heijden

Wil je weten of er een handbalvereniging bij jou in de buurt is? Kijk dan op site van het Nederlands Handbal Verbond.

Met je kind naar…

Ga eens met je zoon of dochter naar een handbalwedstrijd toe. Wanneer het Nederlands team moet spelen, hangt er een gezellige sfeer in de hal. Doordat er veel doelpunten worden gescoord in deze sport, is het aantrekkelijk om te zien.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.