Sluiten

Gymles op school: gaat het om kwaliteit of kwantiteit?

Blog

Publicatiedatum 25 augustus 2015

SP-kamerlid Michiel van Nispen pleit er voor dat kinderen op de basisschool verplicht drie uur per week gymles krijgen. Hij wil het aantal uur gymles op school vastleggen in een wet, want, zo zegt hij in een interview op SportknowhowXL: ‘Ik vind dat ieder kind recht heeft op bewegen en niet alleen kinderen van rijke ouders of kinderen met ouders die het geld hebben om hun kinderen naar de hockeyclub te sturen.’

Dat is natuurlijk heel nobel, maar zijn scholen echt verantwoordelijk voor het voldoende bewegen van kinderen?

Onderzoek na onderzoek wijst uit dat kinderen steeds minder actief zijn. En steeds vaker blijkt dat ouders de schuld hiervoor bij scholen neerleggen. Maar is dit wel terecht? Ik denk dat ouders hierin hun verantwoordelijkheid zelf kunnen, of zelfs moeten, nemen. We willen toch geen samenleving waarin de uurtjes gymles op school het belangrijkste beweegmoment van kinderen wordt?

Gymles op school

Momenteel is er nergens vastgelegd hoeveel uur kinderen gymles zouden moeten krijgen op school. Dat geldt trouwens hetzelfde voor taal of rekenen. Vrijheid van onderwijs heet dat. Michiel van Nispen wijst er op dat op de meeste scholen twee uur gym niet gehaald wordt. Dat lijkt me geen goede zaak. Maar wat misschien belangrijker is, is dat er steeds minder gym gegeven wordt door vakdocenten.

Juist die vakdocenten zorgen er voor dat gymles op school een nuttig besteed uur worden voor kinderen. Zo leren ze onder begeleiding goed bewegen. Het is, zoals we al eerder schreven, een opstapje naar zelf bewegen buiten de les om. Gymles op school is een leermoment, net als taal of rekenen. Een leermoment waar je als kind profijt van hebt als je gaat sporten op de vereniging of buiten gaat spelen.

De kwaliteit van de gymles lijkt hierin belangrijker dan de kwantiteit. In Friesland zijn ze hier ondertussen van doordrongen. De gymlessen worden hier steeds vaker gegeven door een vakdocent. Leerlingen vinden de lessen van vakdocenten leuker en bovendien leren ze er meer.

Dicht bij huis

Uiteindelijk ligt de oplossing wat mij betreft nog steeds dicht bij huis. Fietsen of lopen in plaats van overal de auto voor pakken. Buitenspelen in de buurt. Het bos in op zondag in plaats van een film kijken. Dat extra uurtje gymles op school gaat het verschil vast niet maken.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.