Sluiten

Gymles is leuk, en dat is het belangrijkste

Blog

Publicatiedatum 21 juli 2014

De voorbije weken (juli 2014, red.) was de gymles op school vaak onderwerp van gesprek. Zo zou de gymles vrouwelijker gemaakt moeten worden. Dit werd in een artikel weer ontkracht door Danny Wals, docent Lichamelijke Opvoeding. Volgens hem zou meer variatie in niveaus en oefeningen helpen om de gymlessen te verbeteren.

Ondanks vele berichten dat de insteek van de gymlessen veranderd moet worden, blijkt uit verschillende onderzoeken dat de gym het meest populaire vak op school is. Deze onderzoeken worden door Harry Stegeman in twijfel getrokken. In een column op Sport Knowhow XL schrijft Stegeman dat de uitkomst van die onderzoeken logisch zijn, omdat de vraagstelling niet goed is.

Hij stelt dat het belangrijker is te weten waarom kinderen gym een leuk vak vinden. Volgens hem is het niet zo dat scholieren door een paar halve uurtjes gym slimmer, socialer of gezonder worden. Kinderen vinden sporten en bewegen vooral leuk, de meeste dan.

Stegeman eindigt zijn column door te stellen dat de laatstgenoemde reden voldoende legitimatie is voor een vak op school, als het om Lichamelijk Opvoeding gaat. ‘Want goede gym, gym die kinderen leert plezier te hebben in bewegen, is welhaast een garantie voor een heel leven bewegen en sporten,’ zo besluit hij.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.