Sluiten

Grotere wielen leiden tot lagere fysiologische belastingen bij rolstoelatleten

Artikel

Geplaatst op 16 februari 2012

Geplaatst op 16 februari 2012

Een optimale afstelling van de rolstoel is erg belangrijk voor rolstoelatleten. Niet alleen komt een optimale rolstoelafstelling de prestaties ten goede, het zorgt ook voor een verminderde kans op blessures. Rolstoelatleten hebben de keuze uit verschillende wielmaten. Mason et al. hebben onderzocht wat het effect van verschillende wielmaten op de fysiologische belasting van rolstoelatleten is als ze een submaximale inspanning leveren.

Dertien zeer goed getrainde rolstoelbasketballers (4 vrouwen en 9 mannen tussen de 16 en 37 jaar) hebben aan deze studie meegedaan. De atleten hadden een classificatie van 1,5 tot en met 4,5 (deze schaal loopt van 1.0-5.0; hoe hoger de waarde, hoe minder de ernst van de beperking). De deelnemers zaten in een rolstoel op een loopband. De loopband had een snelheid van 7,9 km/uur en een hellingshoek van 0,7 procent. De deelnemers reden drie keer gedurende vier minuten rolstoel met pauzes van vijftien minuten, waarbij de wielmaten verschilden. Er werd met wielmaten van 24 inch, 25 inch en 26 inch gereden. De volgorde van de wielmaten was random verdeeld.

De resultaten laten zien dat een atleet significant meer vermogen moest leveren bij eenzelfde submaximale inspanning wanneer met kleinere wielmaten werd gereden. Ook de fysiologische belasting (de hartslag en de ademhaling) nam toe naarmate de wielmaat kleiner werd. Tevens was de kracht van de handen op de hoepel significant groter bij de kleinere wielmaten. Grotere wielen (26 inch) zorgen er dus voor dat de kracht die een atleet moet leveren op de hoepel kleiner is (dit is gunstig in de context van het voorkomen van blessures) en de fysieke inspanning lager ligt. Omdat vermoeidheid de prestaties tijdens een wedstrijd kan beïnvloeden, zouden grotere wielen ervoor kunnen zorgen dat vermoeidheid later optreedt. Hierdoor zouden rolstoelatleten langer hun niveau vast kunnen houden en dus beter kunnen presteren.

Volgens Mason et al. is het goed mogelijk dat veel rolstoelatleten geen optimale wielgroottes hebben. Dit zou hun prestatie negatief kunnen beïnvloeden. De auteurs suggereren eveneens dat kleinere wielgroottes het risico op blessures aan het bovenlichaam kunnen vergroten. Atleten leveren immers meer kracht, waardoor het lichaam zwaarder belast wordt. Voor rolstoelatleten die langdurige rechte stukken af moeten leggen is het zeer de moeite waard om grote rolstoelwielen (26 inch) te overwegen. Slechts vier van de dertien deelnemers (allen mannen) gebruikten een sportrolstoel met 26 inch (dus grote) wielen. De meeste atleten kiezen voor kleinere wielmaten (38% van de deelnemers speelt op 24 inch wielen). De reden dat rolstoelatleten nog vaak voor kleinere wielgroottes kiezen is dat met deze rolstoelen makkelijker wendingen en versnellingen te maken zijn. Dat in deze studie rolstoelbasketballers zijn getest kan de verklaring zijn waarom het merendeel van de deelnemers een kleine wielmaat heeft. In de studie van Mason et al. is alleen naar de effecten van submaximale inspanning gekeken waarbij geen wendingen gemaakt werden en geen versnellingen plaatsvonden. Of de voordelen van grotere wielen onder andere dan de in dit onderzoek gesimuleerde omstandigheden nog steeds opwegen tegen die van kleinere wielen is dus onbekend.

S. (Susan) Vrijkotte

Mason BS, Van der Woude LHV, Tolfrey K, Lenton JP, Goosey-Tolfrey VL (2012) Effects of wheel and hand-rim size on submaximal propulsion in wheelchair athletes. Med. Sci. Sports Exerc., 44: 126-134.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.