Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Groen, gezond en productief

Kennisbank

Deze studie van KPMG bevat een verkenning van kosten en baten van natuur voor gezondheid. Het is de eerste publicatie van een serie van zes Nederlandse studies die wordt uitgebracht in het kader van de TEEB ‘The Economics of Ecosystems and Biodiversity’.

Deze studie bevat een verkenning van kosten en baten van natuur voor gezondheid.

Op basis van twee casestudies in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer heeft KPMG een berekening gemaakt van de economische waarde van investeren in natuur in relatie tot gezondheidszorg. Onderzocht is de invloed van groen op depressies en op het voorkomen van overgewicht (obesitas) bij jongeren.

KPMG heeft berekend dat bij 10% meer groen in de wijk, er 130 depressiepatiënten minder zouden zijn. De bespaarde kosten in zorg en in ziekteverzuim komen op 800.000 Euro. Voor heel Nederland zou dit uitkomen op zo’n 400 miljoen Euro. Het effect van groen op obesitas is minder goed te kwantificeren, hoewel het effect aannemelijk is omdat kinderen met 10% meer groen 15% meer bewegen.

Literatuurverwijzing: KPMG Advisory N.V. (2012). Groen, gezond en productief: the economics of ecosystems & biodiversity (TEEB NL), natuur en gezondheid. KPMG.

Uitgifte datum: 2012

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.