Sluiten

Goed kunnen sprinten; is het kracht of techniek?

Artikel

Geplaatst op 7 november 2011

Geplaatst op 7 november 2011

Om vaart te maken tijdens het sprinten, moet kracht worden geleverd. Bij het afzetten ontstaat een reactiekracht die naar voren is gericht zodat je vooruitgaat. Overigens moet de voet ook van de grond worden getild om te kunnen lopen waarvoor een kracht naar boven nodig. Als een sprinter een grotere grondreactiekracht heeft, zal dit een hogere sprintsnelheid tot gevolg hebben. Sprinters starten in een houding waarbij ze ver naar voren buigen om zo veel mogelijk voorwaartse kracht te kunnen leveren.

Eerdere studies hebben laten zien dat naarmate de snelheid van een loper hoger wordt, de persoon steeds rechterop gaat lopen; de geleverde kracht naar voren wordt dan steeds minder. Is voor een goede sprintprestatie vooral de kracht die een sprinter kan opwekken belangrijk of speelt de techniek van de afzet een grotere rol in het bereiken van een hoge snelheid?

Twaalf mannen (gemiddelde leeftijd van 26 jaar) zijn getest op hun sprintprestaties tijdens de eerste acht seconden van een sprint op een gevalideerde sprintloopband [1] die op vier krachtopnemers staat en tijdens een 100 meter sprint op een atletiekbaan. Twee van de twaalf mannen zijn verspringers op nationaal niveau die goed kunnen sprinten. De andere tien deelnemers zijn studenten.

De auteurs laten zien dat verder naar voren buigen tijdens een sprint resulteert in een grotere reactiekracht naar voren. Het gevolg is dat een grotere afstand kan worden afgelegd in de eerste vier seconden van de sprint (deze maat is gekozen zodat de resultaten ook bruikbaar zijn voor andere sporten) en dat de 100 meter sneller kan worden gelopen. Hierbij is een hogere topsnelheid gemeten. De totale kracht die een sprinter levert beïnvloedt de prestatie niet. Het onderzoek van Morin et al. laat zien dat de twee ervaren verspringers beter in staat zijn verder naar voren te buigen tijdens het lopen. Het trainen van de juiste techniek zou een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de sprintprestatie.

De loopband kan effect hebben gehad op de uitvoering van de sprint. Dit is door Morin et al. onderzocht en de verschillen waren minimaal. Dat de verspringers sneller lopen dan de studenten is niet verrassend. Er is echter niet onderzocht of de studenten sneller gaan lopen als ze verder voorover buigen tijdens het lopen. Daarnaast is niet duidelijk of de techniek aan te leren is. Hoe lang een voorovergebogen houding moet worden volgehouden voor het beste resultaat en onder welke hoek de meeste kracht kan worden geleverd is niet bekend.

S. (Susan) Vrijkotte

__________
[1] Morin JB, Samozino P, Bonnefoy R, Edouard P, Belli A (2010). Direct measurement of power during one single sprint on treatmill. J. Biomech., 43; 1970-1975.

Morin J-B, Edouard P, Samozino P (2011) Technical ability of force application as a determinant of sprint performance. Med. Sci. Sports Exerc., 43: 1680-1688.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.