Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Gezond Gewicht Overvecht

Interventie

Erkenning

Eerste aanwijzingen voor effectiviteit

Overgewicht bij jongeren terugdringen

Gezond Gewicht Overvecht is een vijfjarig community-project gericht op het voorkomen van overgewicht bij kinderen en jongeren van 0-19 jaar in de Utrechtse krachtwijk Overvecht. Een krachtwijk is een wijk waar veel migranten en inwoners met een lage ses (sociaaleconomische status) wonen. Binnen het programma staat de gedragsboodschap BOFFT centraal, wat staat voor Bewegen, Ontbijten, Fruit eten, ontmoedigen van Frisdrankgebruik en Tv kijken/computeren.

Doelgroepen

De interventie is ontwikkeld voor kinderen en jongeren van 0 tot 19 jaar in een krachtwijk (wijk met veel migranten en lage ses inwoners).

Doel van het sport- en beweegaanbod

Het doel van Gezond Gewicht Overvecht is het voorkomen en terugdringen van overgewicht bij kinderen van 0-19 jaar.

Oordeel commissie

De interventie Gezond gewicht Overvecht is gericht op het voorkomen en terugdringen van overgewicht door gezonder eten en meer bewegen bij 0-19 – jarigen in Utrecht Overvecht. De community based aanpak is zeer geschikt voor dit type gezondheidsprobleem. Sterk is de sociaal-ecologische en multi-componente aanpak, welke een hele goede benadering lijken te zijn voor de betreffende problematiek. Om de eerste aanwijzingen voor effectiviteit aan te tonen, maakten zij goed gebruik van de gegevens uit het Jeugd Informatie Systeem van de jeugdgezondheidszorg.

Uitvoerbaarheid

Er is een goede samenhang tussen verschillende activiteiten, uitgevoerd door verschillende partijen, maar allemaal gericht op hetzelfde doel. Sterk punt is de gecreëerde saamhorigheid binnen het netwerk.
De overdraagbaarheid van dit programma lijkt moeilijk, maar dat is in dit soort wijkgerichte aanpakken altijd een aandachtspunt.

Organisatie

Organisatie: GG&GD Utrecht
Telefoon nummer organisatie: 030 2863509

Contactpersoon

Naam: Hillen, S.
Telefoon nummer: 030 2863509
Email: s.hillen@utrecht.nl

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.