Sluiten

Gemeenteraadsverkiezingen: 7 tips voor sportief stemmen

Artikel

Publicatiedatum 28 februari 2018

Ga jij stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart? En draag jij de sport een warm hart toe? Verdiep je dan eens in de lokale verkiezingsprogramma’s. Welke plannen hebben de partijen voor de sport? Wij geven je 7 tips waar je op kunt letten in de campagne. #stemopjesportschoenen noemen we dat.

1. Dak boven het hoofd, gras onder de voeten

Heb je in jouw woonplaats voldoende ruimte om te sporten? Heeft de volleybalvereniging een goed dak boven het hoofd, en zijn er voldoende kunstgrasvelden voor de hockeyclub? In sommige steden is chronisch gebrek aan ruimte voor alle sportverenigingen. In andere gemeenten dreigt juist sluiting door krimp, of gaan sport, onderwijs en buurthuis samen in één gebouw. Hoe zit dat in jouw woonplaats? En wat moet er de komende jaren volgens jou aan gebeuren?

2. Show me the money

Ook de gemeente moet keuzes maken. Investeren lokale partijen in sportverenigingen zodat de contributie omlaag kan? Of steken ze geld in het uitbreiden van schoolzwemmen? Zou jij jouw euro’s liever uitgeven aan een nieuwe atletiekbaan? Of mag het naar een sportproject waar eenzame ouderen elkaar kunnen ontmoeten? Bedenk wat voor jou prioriteit heeft, en zoek een politieke partij die daarbij past. Ook interessant: hoeveel investeert je gemeente nu eigenlijk in sport in vergelijking tot buurgemeenten? In dit factsheet kun je dit bekijken. Handig om te weten bijvoorbeeld als je de politiek zelf wilt benaderen over investeringen.

3. Iedereen mag meedoen

Veel kinderen en ouders brengen hun weekenden door langs het voetbalveld of in de turnhal. Maar zorgt jouw gemeente ook dat ouderen genoeg kunnen bewegen, zodat zij langer fit en vitaal blijven? Zijn er in de wijken voldoende sportieve activiteiten voor jongeren die anders op straat hangen? Sport is namelijk óók een middel om eenzaamheid te bestrijden, vluchtelingen te laten integreren en overgewicht bij kinderen te verminderen. Ken jij de plannen in jouw woonplaats op dit vlak?

4. Sportieve evenementen

Het EK Vrouwenvoetbal en de Start van de Tour de France brachten de afgelopen jaren sportieve feestvreugde in veel Nederlandse steden. Maar wat kosten deze evenementen eigenlijk en wat leveren ze op? Heeft jouw stad ambitie om grote topsportevenementen ‘binnen te halen’? Of organiseert jouw gemeente liever recreatieve / sportieve activiteiten waar de inwoners zelf aan mee kunnen doen. Zoek het eens uit!

5. Luieren of sporten in het park?

Zou het lokale park ruimte kunnen bieden aan een fitness parcours, aan beweegtoestellen voor ouderen, of aan een panna kooi? Of heeft het speeltuintje om de hoek een opknapbeurt nodig? De openbare ruimte kan een schat aan sportieve mogelijkheden herbergen. Ook hierover kun je landelijke en lokale partijen eens polsen.

6. Wat kan je zelf doen?

Juist nu hebben politieke partijen een luisterend oor voor inwoners die een probleem aan de kaak stellen en daar liefst ook een oplossing voor hebben. Maak je je druk over te weinig speelruimte in je gemeente, het afschaffen van schoolzwemmen of bijvoorbeeld de wachtlijsten bij je sportclub omdat er te weinig velden zijn? Ga het gesprek aan! Dat kan overal: bij specifieke sportdebatten maar ook bij meer algemene debatten in je gemeente; in contact met flyerende raadsleden op straat, maar ook bijvoorbeeld online via Twitter of de Facebookpagina van de lokale afdeling van partijen.

7. Hoe bepaal je je stem?

Voor de meeste mensen is sport niet het belangrijkste onderwerp om een partijkeuze op te baseren. Toch kan het wel degelijk een rol spelen als je sport een warm hart toedraagt en twijfelt tussen een paar partijen: loop dan bijvoorbeeld die programma’s online even na wat ze over deze onderwerpen zeggen. En in de meeste stemhulpen zijn wel enkele vragen over sport en bewegen opgenomen. Wil je weten of in jouw gemeente een stemhulp (Kieskompas, Stemwijzer of MijnStem) beschikbaar is? Op www.gemeenteraad.nl kun je je postcode invoeren en dan zie je of jouw gemeente wel of niet bij de 66 procent hoort die heeft geïnvesteerd in zo’n stemhulp.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.