Sluiten

Geleerde lessen uit topsport evenementen

Artikel

Publicatiedatum 17 december 2015

Het hoeft echt niet altijd een wereldkampioenschap te zijn. Die les is de laatste jaren getrokken uit het organiseren van sportevenementen. Kleinere toernooien kunnen veel beter aansluiten bij het karakter van een gemeente of een provincie. De winst kan daarbij hoger uitpakken. In dit artikel komen de geleerde lessen uit het organiseren van topsportevenementen naar voren.

De start van een grote wielerronde als de Tour de France, de Giro of de Vuelta vereist flinke investeringen. De komst van een wereldkampioenschap hockey al helemaal. Het duurst zou het wereldkampioenschap voetbal van 2018 zijn geweest. Nederland probeerde dat binnen te halen, maar legde het af tegen Qatar.

Negatieve effecten

Beachvolleybalster springt bij het net omhoog om een bal te slaan tijdens een wedstrijd
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Evenementen als het WK voetbal hebben ook negatieve effecten, stellen onderzoekers van het Mulier Instituut. De wereldvoetbalbond Fifa eiste bijvoorbeeld eigen rijstroken op de snelwegen. Zulke voorrechten vallen slecht bij een deel van de bevolking.

Wedstrijden van iets minder allure vereisen niet alleen minder investeringen. Ze bieden meer kansen om instellingen uit de regio te laten aanhaken. Daardoor kunnen kleinere evenementen op de langere termijn meer effect hebben. Bijvoorbeeld verenigingen, scholen en bedrijven kunnen er nauwer bij worden betrokken.

Wie bij een evenement betrokken is, profiteert er het meest van. Het plezier van toeschouwers, sponsors en vrijwilligers blijft het langst hangen. Organisatoren die meer willen, moeten volgens het Mulier Instituut een duidelijk plan hebben. Wat willen ze bereiken en wat doen ze daar nog meer voor?

Modelaanpak evenementen

De eigen achterban bedienen is prima. Maar allerlei andere activiteiten zijn nodig om bijvoorbeeld mensen die niet aan sport doen in actie te krijgen. De ‘Modelaanpak sportevenementen’ van NOC*NSF kan organisatoren van dienst zijn. Samenwerken is bij de aanpak belangrijk. Daarbij hoort bekijken of sportaccommodaties al aanwezig zijn. Want een nieuw evenement hoeft Nederland geen nieuw zwembad of nieuwe ijshal op te leveren. Die zijn er al genoeg. De sportevenementenkalender is in het leven geroepen om afstemming gemakkelijker te maken.

voorpagina van de evenementenkalender
(Foto: NOC*NSF)

Wil het evenement de maatschappij op de lange termijn iets opleveren, dan is er meer nodig. Dan moeten allerlei activiteiten worden georganiseerd. Alleen dan leeft bijvoorbeeld de regionale economie er blijvend van op. En blijven bijvoorbeeld de toeristen komen. Een slecht voorbeeld vormen volgens het Mulier Instituut de Olympische Spelen van Londen in 2012. Om stad en omgeving blijvend te stimuleren, zo heeft de Engelse politiek geopperd, had er een aparte minister moeten komen.

Het hoeft echt niet altijd een wereldkampioenschap te zijn. Die les is de laatste jaren getrokken uit het organiseren van sportevenementen. Kleinere toernooien kunnen veel beter aansluiten bij het karakter van een gemeente of een provincie. De winst kan daarbij hoger uitpakken.

 

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.