Sluiten

Geen tunnelvisie bij WK Triatlon

Artikel

Publicatiedatum 12 oktober 2018

Van 14-17 september 2017 stond Rotterdam in het teken van één van de wereldwijd snelst groeiende sporten: triatlon. De zogeheten ‘Grand Final’ van de ‘World Triathlon Series’ deed de havenstad aan. Dit is de finale van een reeks wedstrijden waarin de strijd om de wereldtitel beslecht wordt. Het zwemmen, fietsen en lopen vond midden in de stad plaats, op en rond de Erasmusbrug. Naast de toppers gaven ook enkele duizenden amateurs acte de présence om zich met hun leeftijdsgenoten van over de hele wereld te meten. Daarnaast verschenen ’s werelds beste paratriatleten, junioren en beloften (<23 jaar) op het toneel. Alle wedstrijden waren goed en gratis zichtbaar voor het publiek.

Bekijk hier de aftermovie van het evenement

Doel

Doel van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) vooraf was zoveel mogelijk enthousiasme te creëren voor de wedstrijd, en alles daaromheen. Directeur Rembert Groenman: “We wilden dat het evenement een inspirerend effect zou hebben op nieuwkomers en zagen een gouden kans om de sport onder jong en oud te promoten.” Een ander doel was zoveel mogelijk Nederlandse atleten aan de start te laten verschijnen. Ook wilde de NTB stakeholders als verenigingen, organisaties en vrijwilligers mee laten delen, maar zich ook medeverantwoordelijk laten voelen voor het succes van de Grand Final in Nederland.

Organisatie

Het traject naar het pre-event in 2016 (de test voor het WK) en de Grand Final in 2017 was niet eenvoudig, vertelt Rembert Groenman, directeur van de Nederlandse Triathlon Bond. “Het eerste initiatief kwam van Peter Dullaart, triatlon organisator. Samen met Shivers (in 2016 gefuseerd met SportVibes) wilde hij een grote triatlon naar Rotterdam halen. De Grand Final is dan in feite het hoogst haalbare. Zij werkten samen met een Frans bureau, dat zich echter terugtrok. TIG Sports is hier toen in gedoken als hoofdorganisator.”

Wendeline van Lier, beleidsadviseur bij de gemeente Rotterdam, vindt dat het evenement zeker voor herhaling vatbaar is, maar niet zolang allerlei hoofdwegen in de stad open liggen. Van Lier: “Pas nadat de toekenning van het evenement binnen was, werd duidelijk dat de Maastunnel afgesloten zou zijn juist in deze periode.” Dit heeft tot flinke organisatorische complicaties geleid. De organisatie is soms gefrustreerd geweest over vermeende stugheid van de ambtenarij. Van Lier: “Wij kunnen ons dat voorstellen en bagatelliseren de uitdagingen die er lagen niet. Evengoed zijn er uiteindelijk veel oplossingen aangeboden vanuit de gemeente. Op creatieve wijze zijn samen met de organisatoren ingewikkelde problemen opgelost. Met name de stichting Rotterdam Topsport is voor de gemeente een onmisbare partner geweest om dit evenement mogelijk te maken.” Dit alles heeft echter wel veel extra tijd én geld gekost. Niels Markensteijn, managing partner bij TIG Sports, geeft aan dat het geen eenvoudig evenement was om te organiseren: “We hebben heel veel tijd aan de organisatie van het hoofdevenement moeten besteden. Dit ging ten koste van extra impulsen die we aan het evenement hadden willen geven.” Een van de werkwijzen die TIG Sports ingezet heeft om van het evenement een succes te maken, was de inzet van vele ambassadeurs. De bekendsten onder hen waren oud-schaatser Erben Wennemars en veelvuldig triatlonkampioen Rob Barel, die gezamenlijk ook als toernooi-directeuren actief waren.

Op de inwoners van het Scheepvaartkwartier, waar de wedstrijden plaatsvonden, heeft het evenement een flinke impact gehad. Hun wijk was zeer moeilijk bereikbaar. Van Lier: “De overlast voor bewoners was inderdaad sterker dan bij de marathon van Rotterdam, dan heb je het slechts over een dagdeel. Nu betrof het drie dagen. We sluiten onze ogen hier niet voor en beseffen ons dat het organiseren van mooie evenementen soms veel van bewoners vraagt. We proberen daarmee rekening te houden bij de keuze welke evenementen wanneer naar de stad te halen.”

Side-events

De side-events rondom het WK Triatlon hebben zich gefocust op de impactgebieden ‘participatie en cohesie’ en het vergroten van ‘beleving en ervaring’[1] . Daarnaast heeft de Grand Final ook sterk bijgedragen aan ‘imago en identiteit’ van de Nederlandse Triatlon Bond. De belangrijkste initiatieven waren:

  • Het ‘Nederlandse Feestje’
  • Het ‘Rotterdamse Feestje’
  • Verdere samenwerking met relevante andere bonden (KNZB, KNWU/NTFU, Atletiekunie)

Het Nederlandse feestje draaide vooral om het aan de start krijgen van een grote groep zogeheten ‘age-groupers’; triatleten die per leeftijdscategorie tegen elkaar strijden. Daarnaast heeft een deel van de Nederlandse jeugd via clinics op scholen, workshops na schooltijd en lokale zwemloopwedstrijden, run bike runs en triatlonwedstrijdjes de veelzijdigheid van de triatlonsport kunnen ervaren. Op vrijdag 15 september was de kers op de taart. Scholieren konden de Kids Experience bezoeken; een locatie aan het parcours waar zij uitleg kregen over de sport, de wedstrijden van nabij konden volgen en gestimuleerd werden de Nederlandse favorieten aan te moedigen met o.a. zelfgemaakte spandoeken.

Verder bestond het Nederlands feestje uit een uitgebreid kennisprogramma. Tal van organisaties vanuit sport, overheid en wetenschap hebben bijeenkomsten georganiseerd rondom het WK en de deelnemers vervolgens uitgenodigd een bezoek te brengen aan het evenement.

Het Rotterdamse feestje had voornamelijk als doel zoveel mogelijk inwoners kennis te laten maken met de triatlonsport en de vele buitenlandse atleten Rotterdam te laten ervaren, o.a. met diverse activiteiten voor hen zoals een openingsceremonie met pastaparty. Gerda IJff (Rotterdam Topsport): “De horeca heeft hier ruimschoots van geprofiteerd. Hotels zaten tot buiten de stad propvol en ook de terrassen waren goed gevuld. Helaas werkte het weer niet helemaal mee, anders had dat nog meer gezelligheid in de stad opgeleverd. Al met al is Rotterdam met dit evenement weer mooi op de wereldkaart gezet.”

Een greep uit de behaalde resultaten:

  • 59 WK ambassadeurs vormden de brug tussen de NTB en haar achterban als het gaat om het laten leven van de Grand Final
  • Ruim 400 age-group atleten uit Nederland stonden aan de start, een unicum
  • 20 Wedstrijdorganisaties hebben kinderen kennis laten maken met de sport via clinics op scholen en/of trainingen in de buurt die aansloten op hun lokale evenement
  • Ruim 150 kinderen deden op vrijdag 15 september tijdens het WK Paratriathlon mee aan de ‘Kids Experience’: een educatief programma gericht op jeugd van 8 – 15 jaar

Economische impact

Infographic over de economische impact van het WK Triathlon Rotterdam 2017
(Foto: Kenniscentrum Sport)

De totale economische impact is berekend aan de hand van de bestedingen van de bezoekers, vips, deelnemers, vrijwilligers, officials, etc. en de organisatie. De totale economische impact bedroeg in het geval van het WK Triatlon ruim 6,1 miljoen euro. Onderstaande infographic laat zien hoe dit bedrag is opgebouwd en geeft nog enkele aanvullende cijfers.

Samenwerking

Over de onderlinge samenwerking tussen gemeente, bond en organisator tonen alle partijen zich tevreden. TIG Sports en het team side-events van de gemeente Rotterdam hebben het leeuwendeel van het werk verricht. Van Lier: “Stichting Rotterdam Topsport heeft enorm veel tijd en moeite in het evenement gestopt. Zonder hen zou het evenement nooit geslaagd zijn.” De NTB toont zich ook erg tevreden over de samenwerking met de gemeente Rotterdam. Groenman: “De gemeente heeft een bedrag ter beschikking gesteld voor het organiseren van side-events. Verder heeft de gemeente geholpen in de communicatie en heeft het haar netwerk opengesteld. Met name richting het onderwijs hebben we hier als NTB veel baat bij gehad.” Ook over de samenwerking met TIG Sports is Groenman te spreken: “Zij hebben zich goed voorbereid, hebben vooraf poolshoogte genomen bij het WK van 2016 in Cozumel (Mexico) en hebben ook nog advies ingewonnen bij de race-director van Hamburg, de grootste triatlon in Europa en ook host van een triatlon uit het WTS circuit. TIG Sports heeft ook voldoende sponsoren weten te werven.” Groenman had gehoopt deze sponsoren structureler aan de bond te kunnen binden, maar dat is niet gelukt.

De gemeente Rotterdam probeert bij grote evenementen de verenigingen van de betreffende tak van sport altijd een extra boost te geven. Dat bleek dit keer echter niet mogelijk, om de eenvoudige reden dat Rotterdam geen triatlonverenigingen kent. Wel zijn voor de clinics 45 racefietsen aangeschaft die ná het WK doorgegeven zijn aan triatlonverenigingen voor het inzetten bij hun jeugdactiviteiten. In 2018 is ook nog een run-bike-run in Rotterdam georganiseerd voor scholen.

Ambities

Er is gesproken over het jaarlijks organiseren van een wedstrijd in de World Series van de International Triathlon Union (ITU) in Rotterdam. Niels Markensteijn staat hier op zich niet onwelwillend tegenover, maar beseft tegelijkertijd dat dit een grote organisatorische én financiële uitdaging is. Op korte termijn ziet hij het er niet snel van komen. Rembert Groenman beaamt dit: “Ook het daarvoor benodigde totaal aantal deelnemers van 4 tot 5.000 lijkt te hoog gegrepen.”

Meer lezen? Vind publicaties over evaluaties van sportevenementen in de Kennisbank Sport en Bewegen.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.