Sluiten

Geen geld voor sport

Blog

Publicatiedatum 14 oktober 2014

Die administratie van mij, alleenstaande moeder met een ex geveld door crisis en zzp’er bovendien, leest spannender dan de laatste Nicci French. Maar ik prijs me gelukkig, wetend dat meer dan een miljoen Nederlanders in armoede leven, onder wie 385.000 kinderen. Dat is 1 op de 9. Sporten is dan niet bepaald een vanzelfsprekendheid. Maar dankzij verschillende initiatieven gelukkig ook niet uitgesloten.

Maar 44% van de kinderen uit arme gezinnen is lid van een sportvereniging, aldus het Mulier Instituut voor sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek. Tegen 77% uit welvarender gezinnen. Dat betekent overigens niet dat de laatsten per definitie meer bewegen.

Kinderen uit lagere sociaaleconomische klassen zijn vaak juist heel actief op openbare sportveldjes en het schoolplein. Maar sporten in verenigingsverband geeft éxtra kansen, vooral op sociaal en maatschappelijk gebied. Waarmee een belangrijke basis wordt gelegd voor de rest van het leven.

Kindpakket

Volgens de Kinderombudsman spelen gemeentes een belangrijke rol bij het bestrijden van (de gevolgen van) armoede. Maar slechts een paar gemeentes hebben een armoedebeleid speciaal voor kinderen. Daarom pleitte de Kinderombudsman vorig jaar voor een ‘kindpakket’ dat voorziet in de meest noodzakelijke behoeften plus aanvullingen – onder meer voor sportieve ontwikkeling. Veel gemeentes zijn hiermee al aan de slag gegaan.

Jeugdsportfonds

Al 180 gemeenten zijn aangesloten bij het Jeugdsportfonds. Dankzij dit fonds kunnen veel kinderen alsnog lid worden van een sportvereniging – in 2013 bijna 30.000. Op de website van Jeugdsportfonds kun je zien of jouw gemeente meedoet. Het fonds streeft naar een landelijke dekking over een paar jaar.

Leergeld

Leergeld wil dat alle kinderen kunnen meedoen. Aan bijvoorbeeld muziekles, tekenles, een schoolreisje én aan sport. Daarom betaalt Leergeld voor kinderen uit gezinnen met een inkomen rond bijstandsniveau de contributie aan sportverenigingen én zorgt de stichting voor de benodigde sportkleding en -attributen. Er zijn ruim 70 lokale Leergeld-stichtingen, die vorig jaar ruim 47.000 kinderen hebben kunnen helpen. Hier vind je aan de hand van je postcode een Leergeld-stichting bij jou buurt.

Tips & tricks

Ondanks mijn grillige inkomenspatroon, kom ik – terecht – niet in aanmerking voor subsidie voor sportende kinderen. Zelf betalen dus. Maar daar word je op den duur vanzelf handiger en slimmer in! Een paar tips.

  • Maak gebruik van proeflessen en proeftijd en investeer pas in een sport als de kans groot is dat de sportkeuze van je kind duurzaam is. Zo voorkom je een kast vol overbodig geworden paardrijcaps, hockeysticks, balletpakjes en voetbalschoenen.
  • Dé sport gevonden? Kijk eerst in iemand ánders zijn kast vol overbodig geworden paardrijcaps, hockeysticks, balletpakjes en voetbalschoenen!
  • De uitwisseling van sportkleding en -attributen kun je ook bewust organiseren. Mijn dochters vormen een mooi aflopend rijtje met de dochters van een vriendin. Van elke sportieve aankoop hebben uiteindelijk vier kinderen plezier. Doe we ook met de fietsen!
  • Koppel een nieuwe sport aan een verjaardag. Floor mocht vanaf haar 7e éindelijk op paardrijles en kreeg alle benodigdheden mooi ingepakt op haar verjaardagsfeest.
  • Natuurlijk kiezen ook de jongere kinderen hun eigen sport. Maar een beetje in dezelfde richting stimuleren mag best: vaak krijgen familieleden korting op contributie of lidmaatschap.
  • In één keer het lidmaatschap betalen is vaak goedkoper. Leg eventueel elke maand wat geld opzij, zodat dat ook geen probleem is.
  • Geef fruit en een flesje water mee naar het sporten, dan hoeft je kind het niet (duurder) te kopen in de kantine. Of één van de twee. En een klein bedrag om ook iets te kopen – als de rest dat ook doet.

Foto: Martyn Coupland

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.