Sluiten

Friesland zet traditionele sporten op de Europese kaart

Artikel

Publicatiedatum 8 februari 2018

Friesland heeft de primeur van de allereerste TAFISA European Sports for All Games. Van 3 t/m 7 augustus 2018 kun je op allerlei plekken in Friesland kennismaken met bijzondere sporten: van de Schotse Highland Games en Iers Hurley tot het wijnvatrollen en Polynesisch kanovaren uit Frankrijk en de Deense behendigheidssport Parkour. Kenniscentrum Sport voegt daar op de slotdag in Heerenveen op dinsdag 7 augustus een speciaal kennisevent aan toe: de Kennissafari ‘The Big Five… of the TAFISA European Sport for All Games’

Zoals de naam al zegt, gaan deelnemers van dit kennisevent het onbekende verkennen: wat kunnen traditionele sporten in het nu betekenen? Hoe kun je met een groot breedtesportevenement als dit grote groepen mensen vooraf al activeren om meer te gaan bewegen? Hoe inspireren persoonlijke verhalen uit alle windstreken van Europa – inclusief Friesland – je voor het bevorderen van sportparticipatie in je eigen gemeente of regio? Dat en meer vind je tijdens een inspirerend event in samenwerking met Sport Fryslan, TAFISA en NOC*NSF en vele anderen. De inschrijving gaat begin juni van start.

De TAFISA European Spor for All Games worden steeds gecombineerd met bestaande kampioenschappen met Friese sporten als kaatsen, skutsjesilen en fierljeppen – en zelfs schaatsen in de zomer – zal dit naar verwachting vele duizenden bezoekers, deelnemers en vrijwilligers op de been brengen.

Logo European Sports for All Games
Logo European Sports for All Games

Maar het gaat verder dan dat: de initiatiefnemers willen inactieve inwoners van Friesland juist via onbekende en bekende traditionele sporten en spellen in beweging brengen, in de aanloop naar het evenement. Daarbij sluiten ze ook nauw aan bij het thema van de Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Friesland: ‘Iepen Mienskip’, oftewel ‘open gemeenschap’. De sport opent haar deuren naar de cultuur, naar nieuwe en bijna vergeten vormen van beweging, naar nieuwe doelgroepen en naar heel Europa. De TAFISA European Sports for All Games zijn het enige sportieve onderdeel van de Culturele Hoofdstad, nadat het plan voor een alternatieve Slachte Marathon werd afgelast.

Kenniscentrum Sport ondersteunt

De organisatoren van deze Sports for All Games zijn Sport Fryslân en NOC*NSF, naar een concept van de TAFISA World Sport for All Games die de wereldwijde sportorganisatie TAFISA aanbiedt. Dat de European Games hun primeur beleven in Nederland, is eigenlijk te danken aan een tegenvaller: Friesland verloor het ‘bid’ om de World Games in 2017 naar Nederland te halen: Jakarta won en kreeg 50.000 mensen naar de spelen. Sport Fryslân kreeg van TAFISA de kans te pionieren voor de allereerste European Games. De ‘Spelen’ worden mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân, Europese Unie (Erasmus+), Stichting De Friesland en De Friesland Zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar ziet dit bijvoorbeeld als een kans om in wijken vitaliteit te stimuleren.

Kenniscentrum Sport ondersteunt in de vorm van communicatieactiviteiten en het opbouwen van kennis, o.a. met de organisatie van een ‘wandelend’ kennisevent – de kennissafari ‘The Big Five’- in de stijl van Kenniscafé Sport Live! over de opbrengst van de European Games. Dit zal plaatsvinden op dinsdag 7 augustus, op de slotdag van de Games, in Heerenveen. Bert van Oostveen, sinds kort directeur van Kenniscentrum Sport, is ambassadeur van de Games, net als o.a. Fries icoon Foppe de Haan, Johan Wakkie vanuit de Stuurgroep Sport en Cultuur, wethouders van Friese gemeenten en de bekende fierljepper Hannes Scherjon.

‘Grutsk’ gevoel

Zaterdag 27 januari werd het voorlopige programma van de European Sports for All Games gepresenteerd tijdens een inspirerende presentatie bij SC Cambuur in Leeuwarden, voorafgaand aan de officiële opening van de Culturele Hoofdstad.

ouderen beoefenen shuffleboard
In Friesland maken ouderen nu ook kennis met het Duitse shuffleboard in het kader van de European Games (Bron European Games)

Directeur Anne Jochum de Vries van Sport Fryslan noemt het een ‘grutsk’ gevoel dat de European Games voor het eerst in deze provincie worden gehouden: dat gaat dieper dan woorden als ‘trots’ of ‘proud’. In het ‘preparation program’ worden bijvoorbeeld ouderen, mensen met een handicap, vluchtelingen en inactieve jongeren benaderd met een aanbod van voor hen nieuwe, maar toch traditionele sporten in hun omgeving. Zo is het Duitse shuffleboard en walking football al geïntroduceerd. Tijdens de Games komen deze groepen naar verwachting weer naar de demonstraties en wedstrijden van de buitenlandse sportgroepen. Ook bijzonder is dat alle sporters worden ondergebracht in Friese gastgezinnen. Zo wordt de kring van betrokken inwoners van de provincie steeds groter.

Aandacht voor cultuursporten loopt terug

Inmiddels zijn er al twintig groepen en vijftig sporten op het programma gezet, uit België, Groot-Brittannië, Denemarken, Finland, Italië, Spanje, Slovenië, Griekenland, Portugal, Duitsland, Polen, Hongarije, Ierland, Roemenië, Rusland, Schotland, Frankrijk en natuurlijk uit Nederland en in het bijzonder Friesland. Ook bijzonder is de buiten-Europese Japanse deelname met de nieuwe vechtsport chanbara en het traditionele jiu-jitsu.

Oud en nieuw gaan dus hand in hand bij de European Games, zoals TAFISA secretaris-generaal Wolfgang Baumann het ook benoemt: “Fryslan weet traditie en modernisering te synchroniseren met deze Games.” De Games kunnen in zijn visie bijdragen aan het gevecht tegen de wereldwijde epidemie van inactiviteit. In zijn geboorteland Duitsland is voetbal vrijwel de enige sport die kinderen nog kennen en beoefenen; hij is benieuwd naar de manier waarop de noordelijke provincie inwoners weer weet te interesseren voor traditionele sporten.

En zelfs in Friesland is dat niet vanzelfsprekend: volgens Sport Fryslan loopt de aandacht voor de cultuursporten ook daar terug. Wat je niet bewaart, raak je kwijt, dus kaatsen, skutsjesilen, Fries dammen en zelfs schaatsen komt terug op het programma van de European Games. Het verbindt ook generaties: Friese families zijn al in training voor een Friese schaatsvorm waarin drie generaties schaatsend een lange stok vasthouden en zo met elkaar over de finish gaan.

Een voorbeeld van de Friese aanpak is dat alle internationale deelnemers van 3 – 7 augustus worden ondergebracht bij Friese gastgezinnen in plaats van in hotels. Samen met vrijwilligers, sportverenigingen en bedrijven uit het hele land laten de European Sports for All Games alle deelnemers en bezoekers uit Fryslân, Nederland en Europa zien, voelen en proeven hoe culturen met elkaar verbonden zijn. Of zoals de secretaris-generaal van TAFISA zegt: “Heel Europa moet hiervan kennis nemen: dit kan uitgroeien tot het grootste ‘niche event’ in de Europese sport.”

Programmabrochure op de Friese vlag
Op de website www.sportsforall2018.eu en in brochures is het complete programma van de European Games te vinden.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.