Sluiten

Foppe de Haan: ‘Rekenen leer je ook op straat’

Interview

Publicatiedatum 20 mei 2014

Op 19 mei (2014) was oud-voetbaltrainer Foppe de Haan te gast bij het KRO-programma Eén op één. Het sporten en bewegen van kinderen was één van de onderwerpen die ter sprake kwam. Foppe de Haan gaf aan het aantal gymlessen op scholen te weinig te vinden.

‘Iedere dag een uur’, was zijn antwoord op de vraag van presentator Sven Kockelmann hoe vaak scholen gymlessen moeten aanbieden. Volgens de oud-trainer van SC Heerenveen wordt het cognitieve, het verstandelijke, te veel overdreven. ‘Als je fysiek goed ontwikkeld bent, ben je mentaal meestal ook sterker’, vervolgt de Fries.

Volgens Foppe leer je ook rekenen door op straat te spelen. ‘Hoeveel auto’s rijden er langs, wie rijdt er hard, wie langzaam? Wat je nu ziet is dat wanneer kinderen bijvoorbeeld in de opleiding van een bepaalde club komen, ze fysiek qua coördinatie, lenigheid, vaardigheid gewoon niet goed genoeg zijn.’

En dat komt volgens Foppe door de wijze waarop we nu leven. In steden, straten en door auto’s krijgen kinderen veel te weinig ruimte om te spelen. En dat betekent dat ze eigenlijk alleen maar achterblijven. Dat zie je niet alleen bij de top, maar ook bij amateur verenigingen. Obesitas is niet voor niets één van de grootste gevaren.

Lees meer

Bron

Bekijk de volledige uitzending van Eén op Eén terug op Uitzending Gemist.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.