Sluiten

Fondsen voor het financieren van een gezond schoolplein

Artikel

Publicatiedatum 14 december 2015

Voor het maken van een gezond schoolplein is geld nodig. Momenteel zijn er geen landelijke financiële regelingen voor de bekostiging. Wie een gezond schoolplein wil, moet in de eigen gemeente of omgeving op zoek naar financiering.

Financiering schoolplein: lokale fondsen

De verantwoordelijkheid voor beheer, onderhoud, aansprakelijkheid en financiering van het schoolplein in het basisonderwijs ligt sinds 1 januari 2015 bij de schoolbesturen. Dat betekent dat cofinanciering met enige creativiteit van de grond moet komen. Scholen kunnen bijvoorbeeld bij de gemeente aankloppen. Een mogelijkheid is om met de gemeente af te spreken dat het schoolplein na schooluren openbaar wordt en op die manier een wijkfunctie krijgt. Dan is het logisch dat de gemeente meebetaalt aan de (her)inrichting en/of het onderhoud van het schoolplein. Vaak hebben gemeenten ook andere subsidie- of financieringsmogelijkheden. Die staan aangegeven op hun website.

Financiering gezonde schoolplein: crowdfunding

Kenniscentrum Sport & Bewegen adviseert ook om op andere manieren lokaal op zoek te gaan naar geld. Denk aan een sponsorloop of een andere vorm van crowdfunding waaraan ouders, ondernemers en sympathisanten bijdragen. De site voorjebuurt kan ook helpen bij crowdfunding.

Kansen bij regionale fondsen

Soms zijn er ook regionale fondsen beschikbaar. Fonds 1818 is bijvoorbeeld een vermogensfonds dat maatschappelijke projecten steunt in de regio Delft, Zoetermeer, Den Haag, Leiden, Duin- en Bollenstreek en tussenliggende gemeenten. Via groeneschoolpleinen.nl kunnen scholen een donatie aanvragen voor de aanleg van een groen schoolplein. Een andere mogelijkheid is bij de provincie informeren naar subsidies en financieringsmogelijkheden.

Jantje Beton voor buitenspeelplekken

Bij Jantje Beton kan subsidie aangevraagd worden voor het aanpakken van buitenspeelplekken. Voor scholen is er de Jantje Beton Loterij, waarbij de school de helft van de opbrengst mag houden.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.