Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Fitnorm: Heeft een keer per week sporten geen zin?

Artikel

Feit of fabel: Heeft één keer per week sporten geen zin? Fabel! Eén keer per week trainen is altijd beter dan helemaal niet trainen. 

Natuurlijk is het nog beter om vaker te trainen, want met één keer per week bouw je minder conditie op, creëer je minder spieren en verlies je minder vet dan iemand die vier keer per week traint. Maar met één keer per week sporten houd je wel je basisconditie op peil. Train je helemaal niet, dan gaat je sportniveau achteruit. Het verschil zit hem dus in wat je doel is. Maar: gebruik deze fabel dus niet als excuus om helemaal niet te trainen, want het heeft wel degelijk een positief effect op je lichaam en geest.

Is afvallen je doel? Een rekensommetje

Een gemiddelde, normaal actieve vrouw met een gezonde BMI van 24 heeft volgens het Voedingscentrum per dag ongeveer 2.000 kcal nodig. Met een uur sporten (klassieke fitness) verbruikt zij zo’n 400 kcal. Dus per week eet zij : 7 x 2.000 = 14.000 kcal. Ze verbruikt er 400 ‘extra’ als zij een uur gaat sporten. Dat is niet veel, te bedenken dat het verliezen van 1 kg vetmassa overeenkomt met 7.000 kcal. Dus om met het sporten 1 kg vetmassa kwijt te raken, zal deze dame 17,5 (!) trainingssessies moeten doen. Kortom, één keer per week sporten heeft weinig effect op gewichtsverlies. Bij meerdere keren per week sporten wordt dit aanzienlijk sneller zichtbaar.

Is gezond blijven je doel? De Beweegnorm

Deze norm gaat over de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een goede gezondheidDat betekent tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen, zodat je hartslag en je ademhaling iets hoger dan normaal zijn. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is dat minstens 60 minuten. Je hoeft niet 30 of 60 minuten achter elkaar te bewegen, als het maar in blokken van minimaal 10 minuten gebeurt. Een volwassene van 45 jaar die 10 minuten stofzuigt, 12 minuten fietst naar de supermarkt en 15 minuten stevig doorwandelt met de hond, voldoet aan de Beweegnorm.

Fitnorm

De fitnorm gaat over de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een goede conditie van het hart en bloedvaten. Dat houdt in dat je drie keer per week minstens 20 minuten aaneengesloten intensieve lichaamsbeweging hebt.

Hoeveel Nederlanders voldoen aan Beweegnorm en Fitnorm?

  • In 2015 voldeed 55% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder aan de Beweegnorm: 54% van de vrouwen en 56% van de mannen. Van de 12 tot en met 17-jarigen voldeed 26% aan de Beweegnorm, van de 18 tot en met 54-jarigen 49,5% en van de 55-plussers iets meer dan 71%.
  • Van de 12 tot en met 17-jarigen voldeed net geen 2% aan de Fitnorm, van de 18 tot en met 54-jarigen iets meer dan 12% en van de 55-plussers ruim 44,5%.
  • Een verklaring van verschillen in percentages tussen de leeftijdsgroepen is het feit dat er minder strenge eisen voor volwassenen zijn dan voor de jeugd. En voor de 55-plusser gelden weer minder strenge voorwaarden dan voor volwassenen tot 55 jaar.

 

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.