Sluiten

FAQ kind en sport: sport mijn kind teveel?

Artikel

Publicatiedatum 26 november 2014

In samenwerking met Joyce Jansen, die artikelen schreef voor de recent opgeheven website topsportouders.nl, geeft Tym antwoord op veelgestelde vragen over je kind en sport.

De vragen zijn afkomstig van ouders van jonge topsporters maar zijn ook voor ouders van ‘gewone’ sporters herkenbaar.

Vraag: Al dat trainen, is dat wel goed, kan een jong lichaam dat aan?

Antwoord Joyce Jansen: Wanneer de trainer/coach van jouw kind een gerichte coachopleiding heeft gevolgd, mag je deze in staat achten om in de trainingsopbouw en -intensiteit rekening te houden met de fysieke en mentale mogelijkheden van je kind. Iedere ontwikkelingsfase vraagt om een andere aanpak, heeft andere mogelijkheden en beperkingen. Tijdens erkende coachopleiding wordt hieraan veel aandacht besteed. Het is uiteraard niet goed om op 13-jarige leeftijd al het maximum aantal trainingsuren te maken.

Als je twijfelt over het aantal uren dat je kind wekelijks traint, kan je de coach vragen waarom juist dit aantal uren is gekozen.

Zeker in de topsport worden de grenzen continu opgezocht, om sporters maximaal uit te dagen en vooruitgang te laten boeken. Soms heb je hierover als ouders je twijfels. Je kan je kind dan zelf ook vragen wat het vindt van de hoeveelheid trainingsuren en de intensiteit van de trainingen. Let er hierbij op dat je objectieve vragen stelt, geen sturende.

Houd uiteraard altijd goed in de gaten hoe je kind zich ontwikkelt en wat het vertelt over de trainingen en wedstrijden. Wanneer je merkt dat je kind het als ‘teveel’ ervaart, maak dit dan eerst met je kind bespreekbaar. Het kan erg goed zijn om dit daarna ook door te spelen naar de trainer/coach.

Bekijk ook goed hoe de combinatie school/topsport verloopt, dit is namelijk voor veel (top)sporters een factor die frustratie, stress en onrust met zich meebrengt. Indien nodig, kan je hierover met school en/of de trainer in gesprek gaan. Misschien valt er iets op te lossen, waardoor de druk op de kleine sporter wat afneemt en deze weer vrijuit kan spelen en zich op school ook goed kan motiveren en inzetten.

Tym gaf al eerder informatie aan ouders met de vraag ‘sport mijn kind teveel’. Ook blogster Thalia schreef over dit onderwerp.

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.