Sluiten

FAQ kind en sport: gedrag tijdens de wedstrijd en tegenover de coach

Artikel

Publicatiedatum 3 december 2014

In samenwerking met Joyce Jansen, die artikelen schreef voor de recent opgeheven website topsportouders.nl, geven wij antwoord op veelgestelde vragen over je kind en sport. De vragen zijn afkomstig van ouders van jonge topsporters maar zijn ook voor ouders van ‘gewone’ sporters herkenbaar.

Vraag

Wat kan ik wel en niet zeggen tegen trainers, coaches en andere begeleiders?

Antwoord van Joyce Jansen

Het is belangrijk dat je als (top)sportouders goed contact onderhoudt met de trainer/coach van je kind. Deze heeft een grote invloed op jouw kind!

Wanneer er dingen spelen in bijv. de gezinssituatie, is het altijd belangrijk dat de coach hiervan op de hoogte gesteld wordt.

Afhankelijk van de leeftijd van jouw kind, doet je dit als ouder, of kan je kind dit zelf.

Wanneer je zelf niet tevreden bent over bijvoorbeeld de aanpak van de trainer/coach, is het goed om dit bespreekbaar te maken. Hang niet voor ieder dingetje aan de telefoon, maar geef het aan als je kind bijvoorbeeld meerdere weken achter elkaar thuiskomt met een minder enthousiast verhaal.

De meeste coaches staan open voor feedback, positief dan wel negatief, zodat zij aan mogelijke problemen iets kunnen doen.

Bespreek ontevredenheid vooral niet onderling met andere ouders zonder de coach hierin te betrekken; de coach kan zichzelf dan niet verdedigen en zaken gaan dan in de meeste gevallen een eigen leven leiden. Zorg er ook voor dat je nooit vanuit een heftige emotie, zoals boosheid, contact opneemt met de trainer/coach; je zegt dan mogelijk dingen die verkeerd overkomen of waar je later spijt van hebt.

Over de rol als ouder langs de lijn.

Vraag

Hoe bewaar ik afstand tot mijn kind, hoe ga ik om met mijn eigen emoties langs de lijn?

Antwoord van Joyce Jansen

  • Blijf tijdens de wedstrijd in het gebied dat is bestemd voor toeschouwers;
  • Geef de trainer/coach geen adviezen met betrekking tot zijn/haar taak (ook al zijn deze goed bedoeld!);
  • Coach je kind niet tijdens de wedstrijd;
  • Maak geen beledigende opmerkingen naar spelers, ouders, scheidsrechters, trainer/coaches of andere begeleiders, ook al horen zij bij de tegenstander;
  • Gebruik geen alcohol op het sportveld;
  • Moedig het team van je kind aan;
  • Toon interesse en enthousiasme en steun je kind;
  • Laat je emoties niet de vrije loop, maar beheers jezelf. Wanneer je weet dat je hier veel moeite mee hebt, ga dan niet alleen naar een wedstrijd, maar vraag of er iemand met je meegaat die kan aangeven wanneer je ‘te ver’ gaat.

Bedenk altijd dat je jouw eigen kind, maar ook de teamgenoten niet helpt door je emoties in alle hevigheid te uiten. Dit kan soms ook leiden tot een slechte relatie met andere sportouders.

Lees meer

Foto: Hans Jörg Aleff

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.