Sluiten

FAQ kind en sport: eetstoornissen in de sport

Artikel

Publicatiedatum 21 januari 2015

In samenwerking met AVS Sportdiëtisten en de recent opgeheven website topsportouders.nl, geven we antwoord op een veelgestelde vraag over kinderen die sporten op hoog niveau.

Vraag

Je hoort verhalen over eetstoornissen in de sport, ook bij jonge sporters. Hoe weet ik of mijn kind daardoor getroffen wordt en wat kan ik eraan doen?

Antwoord van AVS Sportdiëtisten

Uit onderzoeken is gebleken dat eetstoornissen en eetproblemen met name voorkomen bij sporters in gewichtsklassen, bij esthetische sporten en bij duursporten.

Zowel een lage calorie-inname, vaak moeten aftrainen en intensieve trainingsprogramma’s lijken een rol te kunnen spelen in het ontstaan van eetstoornissen. Een aantal signalen kunnen zijn: weinig eten, maaltijden overslaan, voortdurend bezig zijn met eten, lijnen en calorieën tellen, overmatig sporten, smoezen gebruiken om niet te hoeven eten, niet willen eten waar anderen bij zijn of stiekeme eetbuien. Dit laatste is te merken aan een lege koektrommel of het verdwijnen van eten uit de koelkast.

Ook kunnen er een aantal lichamelijke kenmerken optreden zoals gewichtsverlies, het uitblijven van de menstruatie, haaruitval, het altijd koud hebben en een slecht gebit.

Heb je het vermoeden dat je kind een eetstoornis heeft, dan kan een bezoek aan de huisarts een eerste stap zijn. Samen met de huisarts kan dan gekeken worden welke deskundigen er op dat moment ingeschakeld kunnen en moeten worden om de beste begeleiding voor jouw kind te kunnen vinden.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.