Sluiten

Extra geld voor sportdeelname van kinderen in armoede

Blog

Publicatiedatum 3 maart 2014

Kinderen die opgroeien in armoede zijn veel minder vaak lid van een sportvereniging dan kinderen van meer welvarende ouders. Omdat alle kinderen gelijke kansen verdienen, zet de overheid vanaf dit jaar extra geld in om kinderen in armoede te laten sporten en bewegen.

44% van de kinderen die opgroeit in armoede is lid van een sportvereniging. Bij kinderen van meer welvarende ouders ligt dit percentage op 77%. Jaarlijks stelt de overheid nu 5 miljoen euro beschikbaar om de sportdeelname van kinderen in armoede te stimuleren.

Onderzoek

Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat dit geld het best gebruikt kan worden voor ondersteuning van ouders en professionals (zoals leerkrachten en sportbegeleiders) in de buurt van het kind en directe impulsen zoals korting op een lidmaatschap van een sportvereniging. Natuurlijk is het van belang dat het sportaanbod in de omgeving aansluit op de wensen die de kinderen hebben.

Kinderen hebben een grote afhankelijkheid van hun ouders op het gebied van sporten. Dan gaat het om financiële middelen, maar ook om de stimulans die kinderen vanuit huis meekrijgen om te sporten.

Sporten is belangrijk voor de sociale ontwikkeling van kinderen. Bij een vereniging krijgt een kind vriendjes en vriendinnetjes. Maar ook op het gebied van waarden en normen in de maatschappij is sporten in verenigingsverband van toegevoegde waarde. Goede sportbegeleiders, zoals trainers en coaches, spelen hierin een onmisbare rol.

De aanbevelingen om sportdeelname van onderop te stimuleren, sluit aan bij de werkwijze van Jeugdsportfonds. Jeugdsportfonds gunt elk kind het plezier dat sporten met zich meebrengt.

Foto: Direction de la communication de la ville dArles

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.