Sluiten

Evenwicht ontwikkeling van je kind

Artikel

Publicatiedatum 14 april 2015

Hoe donker de achtbaan ook is, die dubbele schroef halverwege mis je niet. Je voelt het direct wanneer je hoofd dichterbij de grond is dan je voeten. Dit is te danken aan ons evenwichtsorgaan, ons vestibulaire systeem. Dit systeem, dat in het binnenoor zit, geeft ons informatie over de richting en snelheid van onze bewegingen.

Dit systeem moeten we als kind ontwikkelen en neemt naarmate we ouder worden weer af in effectiviteit: daarom zijn eindeloze ritjes op de kermis voor je basisschoolkind een stuk aangenamer dan voor jou!

Hoe help je de evenwicht ontwikkeling van je kind?

Bij baby’s

Waarschijnlijk doe je onbewust al heel wat dingen die je baby helpen het evenwichtsorgaan te ontwikkelen: je schommelt het heen en weer of loopt een rondje met de kinderwagen wanneer het niet kan slapen. Wanneer je kindje iets ouder is, giert het van het lachen wanneer je het ondersteboven houdt, boven je hoofd op tilt of laat hobbelen op je knie.

Sommige baby’s krijsen het uit wanneer ze op hun rug worden gelegd voor het vervangen van de luier: ze hebben dan het gevoel dat ze vallen. Dit kan je voorkomen door je kindje eerst op de buik te leggen en dan langzaam om te draaien.

Bij peuters en kleuters

Peuters zoeken vaak zelf al naar activiteiten die hun vestibulaire systeem prikkelen. Ze weten op het speelplein feilloos de draaiende speeltoestellen te vinden en kunnen eindeloos in rondjes rennen of van heuvels afrollen en zo hoog mogelijk schommelen. Ook een simpel hobbelpaard thuis of in de speeltuin is een goede stimulans.

Bij schoolkinderen

Kinderen zijn gek op al die dingen waar jij zo enorm misselijk van wordt: de achtbaan, dat draaiende gevaarte op de kermis en salto’s maken op de trampoline. Ook activiteiten als fietsen, skateboarden en skiën geven veel input.

Als je kind niet zo’n held is in stilzitten, doe dan vooraf iets dat veel vestibulaire input geeft, zoals jumping jacks, koprollen maken of trampolinespringen. Je kind zal daarna minder moeite hebben met langdurig stilzitten.

Lees meer

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.