Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Europese subsidie beschikbaar voor sportprojecten

Het Erasmus+ programma van de Europese Unie stelt € 31,8 miljoen aan subsidies beschikbaar voor Europese samenwerking in Sport. De deadline voor aanvragen is 6 april 2017. Download hier alle aanvraagformulieren en achtergrondinformatie.

Europese Unie en Sport

Sinds 2014 is het mogelijk om in Brussel subsidie aan te vragen voor Europese samenwerkingsprojecten in Sport. Het ondersteunen van deze samenwerkingsprojecten heeft een duidelijke politieke achtergrond. De EU vindt het belangrijk om projecten te ondersteunen die bijdragen aan:

 • voorkomen van dopinggebruik
 • good governance en dual careers
 • strijd tegen matchfixing
 • bevorderen van gendergelijkheid
 • stimuleren van vrijwilligerswerk in de sport
 • HEPA (Health Enhancing Physical Activity)
 • voorkomen van intolerantie, discriminatie en racisme
 • promoten van traditionele sporten
 • bevorderen van gelijke kansen / social inclusion in de sport.

Het huidige werkplan Sport van de Europese Commissie loopt van 2014 tot 2017. Halverwege 2017 wordt een nieuw werkplan Sport aangenomen. Daarin kan de EU weer nieuwe accenten leggen. De doelstellingen van het huidige Europese beleid vind je rechtstreeks terug in de subsidievoorwaarden. Als je project daar niet bij aansluit, maak je eigenlijk geen kans op ondersteuning.

Waar kun je subsidie voor aanvragen:

 1. Collaborative Partnerships (samenwerkingsverbanden): Dit is een aanvraag die met minimaal 5 organisaties van 5 verschillende EU landen moet worden gedaan. De looptijd is tussen de 12 en 36 maanden en begint op 1 januari 2018 als het dit jaar voor 6 april wordt aangevraagd. Het maximaal aan te vragen bedrag is € 400.000.
 2. Small Collaborative Partnerships (keine samenwerkingsverbanden): Dit is een aanvraag die met minimaal 3 organisaties van 3 verschillende EU landen moet worden gedaan. De looptijd is tussen de 12 en 24 maanden en begint op 1 januari 2018 als het dit jaar voor 6 april wordt aangevraagd. Het maximaal aan te vragen bedrag is € 60.000.
 3. Europese evenementen (wel of niet gekoppeld aan de Europese Sportweek): Dit is een aanvraag die met minimaal 12 verschillende EU landen moet worden gedaan. De looptijd is tussen de 12 maanden en begint op 1 januari 2018 als het dit jaar voor 6 april wordt aangevraagd. Het maximaal aan te vragen bedrag is € 500.000.

Voorbeelden van sportprojecten die eerder subsidie kregen

Drie voorbeelden van Erasmus+ projecten die door (Nederlandse) organisaties zijn aangevraagd en goedgekeurd:

SEDY project, Hogeschool van Amsterdam

Het SEDY (Sport Empowers Disabled Youth) project heeft als doel om kinderen met een beperking meer te laten sporten en bewegen. Voornamelijk door een betere matching van vraag en aanbod. Het project is gebaseerd op de overtuiging dat de deelname aan sportactivititeiten van deze kinderen bijdraagt aan de sociale, emotionele en fysieke ontwikkeling van de kinderen. Het lectoraat Kracht van Sport van de Hogeschool van Amsterdam en InHolland is projectleider van dit door Erasmus+ ondersteunde project.

Recall Project, Tafisa

Recall: Spelen uit het verleden – Sporten voor vandaag is een project dat geleid werd door Tafisa, ondersteund door 12 partnerorganisaties door heel Europa. Het project werd door de EU ondersteund en liep van januari 2014 tot juni 2015. Het project Recall heeft als doel om traditionele sporten en spelen in het dagelijks leven van jonge mensen te herintroduceren, om zo de huidige maatschappelijke uitdagingen te lijf te gaan, zoals lichamelijke inactiviteit. Het project documenteerde en verspreidde kennis over Traditionele sporten en spelen wereldwijd.

Keep Youngsters Involved, Kenniscentrum Sport

Kenniscentrum Sport is in 2017 begonnen met de uitvoering van het project “Keep Youngsters Involved”. Samen met Europese sportorganisaties uit Portugal, Roemenië, Finland, en universiteiten uit Ierland en België, de KNZB en de internationale breedtesport organisatie TAFISA is het begin van de samenwerking gemaakt. Het project is een Europees vervolg op het initiatief ”binden en behouden jongeren bij sport” waarin Kenniscentrum Sport samen optrekt met NOC*NSF.

Tot juli 2019 zal Kenniscentrum Sport samen met deze Europese partners nog meer kennis verzamelen op dit thema. De landen gaan van elkaar leren en met elkaar uitwisselen op dit thema. Werkende principes, instrumenten, interventies, tips, aanbevelingen en onderzoeksgegevens worden verzameld, geselecteerd en vertaald, zodat lokale sportpartners in de verschillende Europese landen aan de slag kunnen met dit thema. Ook in andere landen is de uitstroom van jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar groot. Genoeg redenen om er gezamenlijk de schouders onder te zetten.

Belangrijke veranderingen Erasmus+ Sport in 2017

 • Er is nog maar één deadline per jaar voor alle programmaonderdelen: 6 april 12 uur ‘s middags. Don’t miss it!
 • De EU vindt de lokale dimensie erg belangrijk. De nadruk ligt steeds meer op betrokkenheid van grassroot sportorganisaties (lokale of regionale sportclubs).
 • Nieuw is de focus van “educatie door sport”. Wat kun je leren in en door sport.
 • Een aantal begrotingsonderdelen is vereenvoudigd. Dat is gemakkelijker, maar ook minder flexibel. Je vraagt standaard bedragen aan voor bepaalde posten. Het afrekenen en verantwoorden is daarmee ook gemakkelijker geworden.
 • De kansen voor toekenning stijgen. In 2016 is in het nieuwe programmaonderdeel Small Collaborative Partnerships zelfs voor meer dan de helft van de projecten goedgekeurd.

Alle informatie over Erasmus+ Sport subsidie

Op de website van EACEA, het ondersteunende agentschap van de Europese Commissie, is alle informatie beschikbaar (aanvraagformulieren, voorwaarden, procedures etc.).

Andere EU en Sport weetjes:

 • Heb je nog geen partnerorganisaties in het buitenland kijk dan eens in de database van EU partnersearch.
 • De lancering van de Europese Sportweek (EWOS) vindt plaats op 23 September in Tarttu, Estland.
 • Voorbeelden van andere EU programma’s die interessant kunnen zijn voor samenwerking in de sport, onderzoek etc. zijn:

Vragen over Erasmus + subsidie?

Heb je vragen over Erasmus+/ Sport subsidies en ben je van plan om een aanvraag te doen, neem dan contact op met Kenniscentrum Sport voor advies en informatie: Peter Barendse en Dorien Dijk.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.