Sluiten

European Company Sport Games moeten participatie bedrijfssport verhogen

Artikel

Publicatiedatum 26 juli 2016

In juni 2021 organiseert sport&zaken samen met Team TOC en Provincie Gelderland de European Company Sport Games. Elke twee jaar wordt dit sportevenement voor werknemers door de Europese bedrijfssportbond (EFCS) georganiseerd. In 2017 gaat het evenement naar Gent en in 2019 naar Salzburg. In 2021 host Nederland het evenement.

Waarom wil sport&zaken de European Company Sport Games?

Directeur Roel Roelfzema vertelt: “Ten eerste willen we het evenement gebruiken om bedrijfssport in Nederland een boost te geven. Dat is de ambitie van sport&zaken. De sportparticipatie onder werknemers is in Nederland namelijk vrij laag, namelijk 47%. De ultieme missie is om dit substantieel en structureel te verhogen.Daarnaast heeft het evenement een flinke economische impact in de regio Gelderland: ruim 6.000 sporters komen sporten, eten en drinken en slapen. De gemiddelde besteding is € 1.000,- per persoon, dus reken maar uit. De verwachte inkomsten zijn ruim 5 miljoen euro.”

Wat is de rol van sport&zaken?

Sport&zaken is initiator om de European Company Sport Games naar Nederland te halen en daarnaast adviseert sport&zaken bedrijven over hoe ze hun medewerkers duurzaam in beweging kunnen krijgen. Het evenement wordt georganiseerd door The Organizing Connection. Zij hebben samen met sport&zaken het bid #arnhem2021 ontwikkeld.

De afvaardiging aan de Company Games uit Nederland is de laatste jaren niet erg hoog. Bij de laatste editie in Riccione (Italië), deden er vijf Nederlandse bedrijven mee. Doel van sport&zaken is om de komende jaren bedrijfssport en de Company Games beter op de kaart te zetten en meer bedrijven in beweging te brengen om deel te nemen.

Hoe ziet dit bedrijfssport evenement er uit?

De European Company Sport Games worden al sinds 1977 georganiseerd. De eerste editie was in Eindhoven. Philips was de grote initiator. Sport was voor Philips destijds een belangrijk bindmiddel om werknemers die uit heel Nederland kwamen te verbinden. Het evenement is sindsdien elke twee jaar georganiseerd en is uitgegroeid tot een evenement met gemiddeld 6.000 werknemers.

De ontmoeting en de verbinding door middel van sport staan centraal. De Company Games duren vier dagen en de sporters blijven gemiddeld vijf dagen. In de meeste gevallen betalen de deelnemers zelf hun ticket en accommodatie. Er zijn landen of bedrijven die voor hun medewerkers betalen. Denemarken is zo`n land. De deelname fee is ongeveer 180 euro.

Europese landen die zijn aangesloten bij de European Federation For Company Sport (EFCS) mogen zich inschrijven. Dat zijn er in totaal ongeveer 40. Meestal zijn er deelnemers uit ruim 30 landen. De meeste deelnemers komen doorgaans uit Scandinavië, Duitsland, België en Frankrijk. Deelname staat voor iedereen open, ongeacht het niveau.

In totaal staan 20 sporten op het programma; 15 sporten staan vast en 5 mag je als organiserend land zelf invullen. Sporten zoals 5-a-side football, 11-a-side football, beachvolleyball, handbal, wielrennen, atletiek en bowlen staan vast op het programma. Er staat ook een aantal parasporten op het programma zoals rolstoelbasketbal en boogschieten. Als nieuwe sporten denkt sport&zaken aan Floorball en Padel. Floorball is groot in Scandinavië en Zwitserland en Padel is een snel opkomende sport in Europa en ook in Nederland.

Hoe sport&zaken dit bedrijfssport evenement heeft binnengehaald en wat de vervolgstappen zijn, is te horen in een fragment van All Sports Radio.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.